Izrael és a Hamász is megsértette a fegyvernyugvást

Vágólapra másolva!
Egy segélyszervezet szerint Izrael, az izraeli hadsereg szerint pedig a Hamász is megsértette a csütörtöki fegyvernyugvást. Bár szerdán úgy tűnt, hogy a Gázai konfliktus a megoldás felé közelít, csütörtökön rakétatámadás érte Izraelt libanoni területről, ami a BBC szerint a konfliktus kiszélesedéséhez vezethet. A Hamász bejelentette azt is, hogy nem tartja elfogadhatónak a tűzszüneti javaslatot.
Vágólapra másolva!

A Vöröskereszt szerint Izrael megszegi azt a vállalását, miszerint segíteni fogja a sérült gázai civilek kimenekítését - írja a BBC. A Vöröskereszt arra alapozza állítását, hogy négy legyengült, rémült gyereket találtak a szervezet munkatársai a Gázai övezetben, akik anyjuk teteme mögé rejtőztek egy lebombázott zeituni házban. A szervezet azt állítja, hogy az izraeli hadsereg sokáig nem engedte munkatársait a lebombázott területre.

A BBC szerint a Vöröskereszt kritikája szokatlanul kemény. Az izraeli hadsereg még nem reagált a vádra, korábban azonban azt közölte, hogy szoros együttműködésben dolgozik a segélyszervezetekkel, hogy a civilek segítséget kapjanak.

Az Amnesty International pedig azért bírálta mind Izraelt, mind a Hamászt, mert szerinte emberekt használnak élő pajzsként.

Bírálta Izraelt az ENSZ térségben dolgozó segélyszervezete, az Unrwa is, mert - állítása szerint - a szervezet egyik targoncáját tűz alá vette egy izraeli tank. A támadásban egy ember meghalt, kettő megsérült. Az Unrwa szerint a támadás a háromórás tűzszünet idején történt, amelynek bevezetését szerdán rendelte el Izrael szerdán, hogy a segélyszervezetek ellátmányt szállíthassanak a Gázai övezetbe. Az izraeli hadsereg azt ígérte, kivizsgálja az esetet, az Unrwa azonban felfüggeszti gázai tevékenységét, amíg munkatársai biztonságát nem szavatolják. Ez azért jelent problémát, mert a Gázai övezetben súlyos humanitárius helyzet alakult ki, alig van élelem, víz és áram.

A napi fegyvernyugváshoz elvileg a Hamász is csatlakozott, azonban az izraeli hadsereg szerint csütörtökön több rakétát is kilőttek a szervezet fegyveresei izraeli területre a tűzszünet ideje alatt.

Libanoni rakéták rontottak a helyzeten

Bár szerdán sikerült megállapodni a gázai tűzszünet alapjairól, csütörtökön ismét romlott a helyzet, miután Izraelt rakétatámadások érték libanoni területről. Legkevesebb három rakétatámadás érte Izraelt. az egyik rakéta egy naharíjai idősek otthonába csapódott, ahol éppen 25 idős ember fogyasztotta reggelijét. Két ember megsérült, többen sokkot kaptak.

Izrael északi része legutóbb 2006 nyarán került libanoni tűz alá, a Hezbollah-val vívott háború során. A BBC szerint Jeruzsálemben tartózkodó tudósítója szerint ezzel kritikus pontra érkezett Izrael konfliktusa.

A rakétatámadásokra az izraeli tüzérség válaszolt. Izrael a Libanon felől érkező támadások után a Gáza övezetre is csapást mért, 60 légitámadást indított a területet felügyelő radikális palesztin szervezet, a Hamász létesítményeire. A BBC szerint napok óta ez volt a legkeményebb izraeli légiakció.

A légitámadások célpontja elsősorban az Egyiptommal határos Rafah városa volt, ahol a fegyvercsempészek által használt alagutak találhatók. Előzőleg röplapokon felszólították Rafah lakosait, hogy távozzanak a városból, mert hamarosan légicsapásokat mérnek a közeli csempészalagutakra.

Az izraeli légicsapások elől menekülve több ezer palesztin indult el Rafahból és a Gázai övezet déli részéből északi irányba. Mintegy ötezren két ENSZ-iskolában kerestek ideiglenesen menedéket. Ugyancsak bombázták a terület legnagyobb déli települését, Hán Juniszt, a Hamász palesztin iszlamista szervezet egyik bástyáját. A szemtanúk szerint a támadásoknak nem voltak áldozatai.

Egyelőre nincs jelentős előrelépés a tűzszünet felé

Folytatódtak a teljes tűzszünetről szóló tárgyalások is Kairóban. Eddig annyit sikerült elérni, hogy az egyiptomi-francia tűzszüneti javaslat alapelveiről sikerült megegyezésre jutni. A BBC szerdán azt írta, hogy a javaslat két fő pontja: felszámolni a Gázai övezetbe irányuló fegyvercsempészetet; enyhíteni a Gázát 18 hónapja sújtó izraeli blokádot. A megállapodás esélyeit rontja, hogy bár szerdán a Hamász képviselője is azt mondta, előrelépés a javaslat, csütörtökön már azt közölte a szervezet: nem tartja elfogadhatónak a tűzszüneti javaslatot.

Izrael december 27-én indított előbb légi támadást, majd szárazföldi akciókat a Hamász által ellenőrzött Gázai övezet ellen. Az akció célja Izrael szerint az, hogy véget vessenek a területről izraeli települések ellen intézett rakétatámadásoknak. Az izraeli hadműveletekben közel 700 palesztin vesztette életét. A hadműveletekben és a palesztin rakétatámadások következtében 11 izraeli vesztette életét a konfliktus kezdete óta.

A Gázai övezetben uralkodó helyzetről kevés független jelentés érkezik, mivel Izrael megtiltotta, hogy külföldi tudósítók jussanak be a területre. Mindössze szerdán járultak hozzá, hogy korlátozott számú riporter bemenjen a területre, de ők is csak az izraeli hadsereg kíséretében dolgozhatnak.