Elítélték a libériai exdiktátor kegyetlenkedő fiát

Vágólapra másolva!
97 év börtönbüntetésre ítélte egy amerikai bíróság Charles Taylor egykori libériai diktátor 31 éves fiát, aki egy katonai egység vezetőjeként több embert megölt és megkínzott. Chuckie Taylort azért állították amerikai bíróság elé, mert az Egyesült Államok állampolgára. A férfi tagadja bűnösségét.
Vágólapra másolva!

Chuckie Taylor az Egyesült Államokban született, de miután apja 1997-ben megnyerte a választásokat Libériában, odaköltözött és a hírhedt antiterrorista egység vezetője lett. Ez a katonai részleg rettegett volt Libériában, és különösen brutális cselekedeteket követett el 1999-ben, amikor lázadás tört ki - emlékeztet a BBC.

A jelenleg 31 éves Chuckie Taylor ellen azért indulhatott eljárás az Egyesült Államokban, mert 1994-ben meghoztak egy szövetségi törvényt, amely lehetővé teszi amerikai állampolgárok bíróság elé állítását külföldön elkövetett kínzásért. Ez az első eset, hogy alkalmazták is a jogszabályt.

A miami szövetségi bíróság 97 év börtönbüntetésre ítélte a férfit az általa elkövetett kínzásokért és gyilkosságokért. Chuckie Taylor ügyvédje a büntetés enyhítését kérte, de a bíró szerint semmi nem indokolja ezt, a 97 évi börtön "megfelelő büntetés az olyan bűncselekményekért, mint a mindenki által elítélt kínzás".

Taylor a tárgyaláson az ártatlanságát hangoztatta, és közölte azt is, hogy sürgősen fellebbezni fog az ítélet ellen - derül ki a BBC összefoglalójából.

Az Egyesült Államokban elítélt férfi apja, Charles Taylor ellen a Sierra Leone-i Különleges Törvényszéken folyik eljárás. Őt azzal vádolják, hogy 1991-ben véres konfliktust robbantott ki a hazájával szomszédos Sierra Leonéban, háborús és emberiesség elleni bűncselekményeket követett el, és fegyverekkel, illetve pénzzel támogatta az Egyesült Forradalmi Frontot.

A 2001-ig tartó polgárháborúban mintegy 120 ezer ember vesztette életét. Az ellene indított per 2007 júniusában kezdődött meg Sierra Leonéban, de később, biztonsági okból áthelyezték azt Hágába. Ő az első afrikai exállamfő, akit nemzetközi törvényszék elé állítottak.