Még keményebb fellépést ígér Gázában Izrael

Vágólapra másolva!
Izraeli katonák megölték a Hamász egyik katonai parancsonkát szombaton a Gázai övezetben; izraeli becslések szerint a hadműveletek két hete alatt legalább 300 Hamász-fegyveressel végeztek. Szombaton az izraeli hadsereg röpcédulákon figyelmeztette a gázaiakat, hogy bekeményít: a Hamász fegyverraktárait és csempészalagútjait fogják bombázni. Eközben a szárazföldi egységek közelebb nyomultak Gázaváros pereméhez. Londonban szombaton tízezrek tüntettek Izrael ellen, a már több mint 820 palesztin halálát követelő hadműveletek miatt.
Vágólapra másolva!

Izraeli katonák megölték szombaton Amír Manszit, a radikális Hamász egyik katonai parancsnokát a Gázai övezetben. A férfi a gázai palesztin kormány távközlési miniszterének, Juszef Manszinak a fia, és Gázában vesztette életét - jelentette be a Hamász fegyveres szárnya, az Ezeddin Kasszám Brigádok. Manszival egy gyalogsági egység végzett, amikor a férfi éppen aknagránátok kilövését készítette elő izraeli területek felé - közölte az izraelei hadsereg.

Izrael szerint Manszi a felelős a Gázai övezethez közel fekvő izraeli települések elleni rakétatámadásokért. Vele együtt két további Hamász-tag is életét vesztette a rajtaütésben. Szombaton összesen 15 Hamász-fegyveres halt meg az izraeli hadsereg fegyvereitől, de izraeli becsléásek szerint az offenzíva során eddig több mint 300 fegyveressel végeztek.

Fokozzák a nyomást

Izrael szombaton röplapokkal figyelmeztette a Gázai övezet lakossait, hogy fokozni fogják a két hete indított offenzíva erejét Az arab nyelvű röpcédulák "a terror elleni háború új szakaszát" harangozzák be - közölte a hadsereg. Az izraeli légierő jelezte, hogy a Hamász fegyverraktárait és az egyiptomi határ alatt húzódó csempészalagutakat veszi célba, ezért arra figyelmeztették a gázaiakat, hogy maradjanak távol ezektől, és működjenek együtt az izraeli hatóságokkal. Az alagutakon át áramlik be az övezetbe a Hamász fegyverutánpótlása.

Izrael keményebb támadásokat is ígért, és azt állították, hogy a hadmozdulatok csak a kormányzó Hamász radikális szervezet ellen irányulnak. Palesztin források szerint azonban az eddigi áldozatoknak a fele polgári személy volt.

Az Öntött Ólom fedőnevú izraeli hadművelet december 27-én légicsapásokkal indult, majd nyolc napra rá szárazföldi offenzívába is kezdtek. A palesztin egészségügyi tárca szerint összesen 824 palesztin vesztette életét, a sebesültek száma pedig 3500 körülire tehető. Az izraeli hadsereg - saját adatai szerint - kilenc embert veszített december 27. óta, rajtuk kívül 4 izraeli polgári áldozata van a palesztin ellencsapásoknak.

Forrás: AFP

Gázaváros peremén az izraeli haderő

A Gázai övezetben péntekről szombatra virradóra tovább folytatódtak a harcok: az összecsapások 15. napján az izraeli hadsereg több légicsapást mért a területre. Szemtanúk szerint a terület északi részének házait bombázták, valamint az övezet peremén található Seitun nevű városrészt is támadások érték. A lakók szerint hajnalban egy jelenleg üres, de korábban a Hamász által használt épületegyüttest is bombáztak, az Izraelhez közel eső északi határnál pedig egy piacot értek légi támadások.

A szárazföldön az izraeli egységek közelebb nyomultak Gázaváros pereméhez, de a sűrűbben lakott városrészeket még nem érték el - jelentette a BBC.

A Hamász szintén folytatta a támadásait: pénteken éjjel és szombaton legalább 32 alkalommal lőtt izraeli területeket. Izraeli híradások szerint a rakéták nem okoztak károkat.

Tüntetések helyett adományt akar a főmufti

A gázai harcok kirobbanása óta nem látott méretű, több tízezres, helyenként összecsapásokba torkolló Izrael-ellenes megmozdulás volt szombaton Londonban. Az összecsapásokban sok rendőr és tiltakozó is megsérült. A Hyde Parktól a londoni izraeli nagykövetségig tervezett, előre bejelentett és engedélyezett felvonuláson a Scotland Yard szerint 15-20 ezren, a szervezők és a BBC egybehangzó számításai szerint legalább 60 ezren vettek részt.

A tömegdemonstráció békésen indult, ám az elegáns londoni negyedben, Kensingtonban lévő izraeli képviselet előtt több csoport is összecsapott a kivezényelt lovas- és rohamrendőrökkel. Az összetűzésekben öt rendőr sérült meg, egyikük súlyosan, számos tüntetőt kellett kórházba szállítani. A tiltakozók több környékbeli bolt kirakatát összetörték, a negyed utcáit törmelék és üvegcserepek borították szombat este. Vasárnapra a 300 ezres brit zsidóság legfőbb képviseleti szerve, a Board of Deputies of British Jews szervez Izrael melletti szolidaritási megmozdulást a brit fővárosban.

Más európai államok nagyvárosaiban is tartottak több ezres tüntetéseket Németországtól Görögországig.

Sejk Abdul Azíz as-Sejk szaúd-arábiai főmufti, a királyság legfőbb vallási vezetője szombaton haszontalan tömegeknek nevezte a gázai izraeli offenzíva elleni tüntetéseket, és arra kérte az arab és a muszlim lakosságot, hogy inkább adományokkal segítsék a palesztinokat a szaúdi Okaz szombati számában. "Adják oda, amit csak tudnak, hogy segíthessék palesztin testvéreiket" - közölte. Az arab és a muszlim országok nagyvárosaiban mindennaposak az izraeli támadásokat elítélő tüntetések.

Hamász: tűszünet csak az offenzíva befejezése után lehet

Eközben Mahmúd Abbász palesztin elnök az egyiptomi Kairóban nemzetközi békefenntartó erőt követelt a Gázai övezetbe, és kijelentette, Izraelnek el kell fogadnia az övezetre vonatkozó, egyiptomi kezdeményezésű tűzszünetet, különben a zsidó államot terheli a felelősség a háborúért. Abbász szerint az övezetet ellenőrzése alatt tartó Hamász "habozás nélkül" képes lesz a tűzszüneti megállapodásra.

Háled Mesaal, a Hamász száműzetésben lévő vezetője ehhez képest szombaton azt közölte, hogy szervezete addig nem veszi fontolóra tűzszünetet, amíg Izrael nem vet véget gázai offenzívájának, és nem nyitja meg az övezet határátkelőit. "Előbb Izrael vonuljon vissza, vessen véget az agressziónak és nyissa meg a határátkelőket. Aután beszélhetünk a fegyvernyugvásról" - mondta az al-Dzsazíra arab hírtelevízióban.

Mahmúd Abbász szombaton Hoszni Mubarak egyiptomi elnökkel folytatott mebgeszélést. A két politikus a nemzetközi erők gázai és ciszjordániai jelenlétét is támogatta, de azt elvetették, hogy idegen katonák állomásozzanak az Egyiptom és a Gázai övezet közötti, 15 kilométer hosszú határszakaszon. A határszakasz ellenőrzése azért fontos, mert itt vannak a Gázai övezetbe irányuló fegyvercsempészetet lehetővé tevő csempészalagutak.

A radikális palesztin szervezetek, köztük a Hamász, ugyanakkor elutasították a nemzetközi megfigyelők vagy erők telepítését a Gázai övezetbe. A Damaszkuszban kiadott, többek közt Háled Mesaal, a Hamász szíriai száműzetésben élő politikai vezére által aláírt nyilatkozatukban a radikálisok visszautasítanak minden olyan megállapodást, amely csorbítja jogukat az izraeli megszállással szembeni ellenálláshoz. Musza Abu Marzuk, a Hamász politikai irodájának második számú vezetője pénteken este közölte, a Hamász nem fogad el olyan tűzszünetet, amely nem rendelkezik a Gázai övezettel szembeni izraeli blokád feloldásáról.

Német segítség az egyiptomi határőröknek

Egyiptomba érkezett szombaton egy négyfős Hamász-küldöttség is, hogy egyeztessenek akik a Hoszni Mubarak által javasolt gázai tűzszüneti terv részleteiről. A küldöttség Omar Szulejmánnal, az egyiptomi titkosszolgálat vezetőjével folytatott megbeszéléseket.

Forrás: google maps

Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter közvetítési célú körútja során szintén Kairóban járt szombaton. A külügyminiszter segítséget ígért Egyiptomnak a Gázai övezettel közös határ hatékonyabb ellenőrzéséhez. Steinmeier szerint Berlin hamarosan német szakértőket küld Egyiptomba, akik megvizsgálják, miként lehetne véget vetni a Gázai övezetbe irányuló csempészetnek. Az ajánlatot - amely kiterjed az egyiptomi határőrök kiképzésére és felszerelésének javítására is - Mubarak elfogadta.

Zsidó- és Amerika-ellenes támadásokra szólít fel egy iszlamista csoport

Egy, az al-Kaidához kötődő iraki iszlamista szervezet vezetője szombaton arra szólította fel a palesztinokat, hogy világszerte intézzenek támadásokat zsidó és amerikai célpontok ellen, így bosszulva meg Izrael gázai offenzíváját.

Abu Omar al-Bagdadi, az "Iraki Iszlám Állam" nevű csoport vezetője internetes hangüzenetében azt mondta, hogy az irakiaknak nem szabad sorsára hagyniuk a Gázai övezetben élőket. Egyúttal sürgette, hogy fokozzák akcióikat az Irakot megszálló amerikaiak ellen. Bagdadi felhívása az al-Kaida második számú vezetőjének, Ajman al-Zavahrinak a muzulmánoknak szánt keddi üzenetét visszhangozta.

Az al-Kaida az elmúlt időszakban egyre jobban elszigetelődött Irakban, de David Petraeus tábornok, az iraki amerikai erők távozó parancsnoka szerint még mindig veszélyt jelent az országban.