Újraindít egy atomreaktort a gázhiány miatt Szlovákia

Vágólapra másolva!
Egy héten belül újraindítja a bohunicei atomerőmű második blokkját Szlovákia. Az európai uniós csatlakozás feltételeként tavaly decemberben leállított reaktor újraindítását a gázhiánnyal indokolta Robert Fico szlovák kormányfő. A Greenpeace azonnal tiltakozott a lépés ellen.
Vágólapra másolva!

Újra üzembe helyezik Szlovákiában az apátszentmihályi (Jaslovské Bohunice) atomerőmű decemberben bezárt 2. számú reaktorát. Erről Rober Fico szlovák kormányfő beszélt a kormány szombati rendkívüli ülése után Pozsonyban. A lépést a gázhiánnyal magyarázta a szlovák kormányfő, aki szerint a reaktor addig lesz üzemben, amíg nem múlik el az orosz földgázszállítások kiesése miatt kialakult vészhelyzet. A szlovákiai erőművek egy része földgázzal működik, így a gázhiány az áramszolgáltatást is veszélyeztette. Fico szerint nem volt más választásuk.

"A reaktor működésének felújítása után Szlovákiában 100 százalékos mértékben biztosítani tudjuk az áramellátást" - mondta a szlovák kormányfő. A reaktort egy héten belül tudják újraindítani. A gázhiány miatt felállított, Lubomír Jahnátek ipari miniszter vezette szlovák válságstáb már korábban is kérte a kormányt az atomreaktor újraindítására. Fico ezért hívta össze a rendkívüli ülést.

A Greenpeace környezetvédő mozgalom szlovákiai szervezete azonnal tiltakozott a reaktor újraindítása ellen. "Ez politikai és biztonsági szempontból is hazárdjáték" - közölték. Fico szerint azonban a kormány teljes mértékben vállalja a felelőséget.

A szlovákiai atomerőművek üzembe helyezésével és kiiktatásával foglalkozó Javys cég máris megkezdte az előkészületeket. A cég munkatársai szerint az blokk működése az utóbbi egy évben műszaki szempontból megbízható volt, ezért az újraindítás gyorsan megoldható nagyobb karbantartások nélkül is.