Végső rohamra készülnek Gázában

Vágólapra másolva!
Tankokkal vonult be Gáza város keleti és déli részére az izraeli hadsereg, amely hétfő éjjel helikopterekkel lőtte a palesztin célpontokat. A szárazföldi erők már a végső rohamra készülnek, miközben a térségben lévő segélymunkások ismét a humanitárius veszélyre figyelmeztettek. Ban Ki-moon ENSZ-főtitkár azonnali tűzszünetet követelt, és még kedden a háború sújtotta térségbe utazik.
Vágólapra másolva!

A harcok azonnali beszüntetésére szólította fel Izraelt és a palesztin fegyvereseket Ban Ki-moon, az ENSZ főtitkára egy New York-i sajtókonferencián. A világszervezet vezetője kedden utazik a háború által sújtott gázai térségbe, hogy diplomáciai nyomást gyakoroljon a harcoló felekre, és találkozzon többek között Egyiptom, Izrael és Szíria vezetőivel, valamint Mahmúd Abbasz palesztin elnökkel - írja a BBC.

"Az üzenetem egyszerű, közvetlen és lényegre törő: a harcnak abba kell maradnia" - idézte a főtitkárt a brit közszolgálati televízió internetes kiadása. Ban Ki-moon szerint Gázában jelenleg a társadalom alapjait rombolják le, otthonok, kormányzati infrastruktúra, közegészségügyi intézmények és iskolák semmisülnek meg az izraeli offenzíva nyomán.

ENSZ tisztségviselők szerint ugyanakkor a főtitkár nem fog találkozni a Hamasz palesztin szélsőséges szervezet képviselőivel, akik eddig ellenőrzésük alatt tartották a Gázai övezetet, és az sem egyértelmű, hogy egyhetes útján Gáza városába eljut-e. Korábban a harcoló felek mindkét oldalon elutasították az ENSZ Biztonsági Tanácsának azonnali fegyvernyugvásra való felszólítását.

Blair tűzszünetet vár, az offenzíva folytatódik

A BBC értesülései szerint a Hamász és Egyiptom között folyó tárgyalások pozitív irányban fejlődnek, ami akár megállapodáshoz, tűzszünethez is vezethet a palesztinok és Izrael között. "A fegyverszüneti megállapodáshoz szükséges részletek már a helyükön vannak" - mondta Tony Blair, a közel-keleti kvartett (az ENSZ, az EU, az USA és Oroszország) különmegbízottja, miután találkozott Hosni Mubarak egyiptomi elnökkel.

Közben azonban hétfőn tovább folytatódott az izraeli offenzíva, a szárazföldi erők tankok támogatásával egyre mélyebben nyomultak be Gáza városába. A BBC egyik helyszínen lévő munkatársa arról számolt be, hogy tankokból leadott lövéseket lehetett hallani a városban. Ezt megelőzően palesztin területről közel 30 rakétát vagy aknát lőttek ki izraeli területre.

A végső roham még várat magára

A beszámolók szerint heves csatározások voltak a város több kerületében, ahol izraeli tartalékosokat is bevetettek. A hadsereg ugyanakkor tagadta, hogy a hadművelet a "harmadik fázisba" lépett volna, amely Gáza város teljes lerohanását jelentené. A hadsereg közlése szerint ugyanis a végső offenzívához Gázába csoportosított tartalékosok közül több ezer még kiképzés alatt áll. Az eddig bevetett izraeli tartalékosok, a tudósítások szerint ezért egyelőre csak biztosítják az elfoglalt területeket.

A BBC beszámolója szerint ennek ellenére kedd reggel, a háborús konfliktus tizennyolcadik napján az izraeli csapatok helikopterek és a tüzérség támogatásával bevonultak Gáza város déli és keleti külvárosaiba is. A város nyugati részét izraeli harci helikopterek vették gránáttűz alá. Az izraeli hadsereg szóvivője szerint az ország légiereje az éjszaka során több mint 60 célpontot támadott.

Mindkét fél erősnek láttatja magát

A harcoló felek továbbra is egymással ellentétes híreket közölnek a harcok állásáról. A Hamász azt állította, hogy megsemmisített két izraeli tankot, ezt azonban az izraeli hadsereg tagadta. Ehud Olmert izraeli miniszterelnök azt mondta, hogy a palesztin fegyveresek mindaddig érezni fogják "Izrael vasöklét", amíg a Hamász rakétákkal lövi Izraelt.

Ismail Ahiya, az egyik magas rangú Hamász-vezető viszont arról beszélt, hogy a palesztinok "közelednek a győzelemhez". "Tizenhét napnyi ostoba háború után Gáza nem tört meg, és Gáza nem fog összeomlani" - nyilatkozta a Hamász-vezető egy helyi televízióban a BBC szerint.

Nem dolgoznak a segélymunkások

Palesztin egészségügyi források szerint eddig 910 ember halt meg a gázai harcok során, közülük 292 gyermek, 75 nő. Izrael saját veszteségként 13 ember, köztük 3 civil halálát ismerte el. Hétfőn a veszteséglista palesztin oldalon 26 halott volt, míg az izraeli hadsereg 5 sérültet jelentett, akik közül egy súlyos. Izrael továbbra sem enged nemzetközi tudósítókat a háborús övezetbe, ami lehetetlenné teszi, hogy a veszteségeket független forrás megerősítse - emlékeztet a BBC.

A harcok lehetetlenné teszik, hogy a segélymunkások a dolgukat végezzék - közölte az egyik Gázában tevékenykedő segélyszervezet, a "Mentsük meg a gyermekeket" szóvivője. Benedict Dempsey szerint csak a harcok és a támadás leállítása után tudnak újra dolgozni a területen. Más segélyszervezetek jelentése szerint Gáza 1,5 millió lakosának sürgős egésszégügyi és élelmiszersegélyre van szüksége.