"Hazugság, hogy Izrael az áldozat" - riport Ramallahból

Vágólapra másolva!
Míg Izraelben szinte mindenki egyetért abban, hogy a gázai hadművelet jogos önvédelem, a palesztinok egy kicsit máshogy látják a dolgokat. Szerintük Izrael szegte meg a tűzszünetet, a Hamász rakétái pedig komolytalanok ahhoz képest, amit Izrael művel Gázában, és nap nap után megkeseríti, ellehetetleníti a gettóba zárt palesztinok életét. Riport Ramallahból.
Vágólapra másolva!

Amos Merav nem viccel. A megszállt palesztin területen élő zsidó telepes az 55-ös úton hajtott a kocsijával kedd este, amikor arab fiatalok kövekkel kezdték dobálni a kocsiját. Merav, hogy "megvédje magát" - ahogy egy szóvivő fogalmazott a Jerusalem Postnak -, egy M16-os automata gépkarabéllyal válaszolt, ami 5,56 mm-es ólomdarabokat lő ki háromszoros hangsebességgel. El is talált egy palesztin fiatalt, aki belehalt sérüléseibe, bár az izraeli halottkém utoljára azt mondta, nem a puskalövés okozta a halálát, hanem "valami más", egyelőre nem tudni, hogy micsoda. Meravot őrizetbe vette a rendőrség. A zsidó telepesek azért járnak fegyverrel, mert állandóan kövekkel, időnként Molotov-koktélokkal dobálják őket.

Legyenek telepesek, rendőrök vagy maga a hadsereg, az izraeliek hajlamosak rá, hogy a legkisebb provokációra is masszív túlerővel reagáljanak. Péntek délutánig például a 13 izraeli halottra jutott több mint 1100 gázai halott, a több ezer nyomorékról és sebesültről, valamint a mintegy 1,4 milliárd dolláros anyagi kárról nem beszélve.

Ezért talán érthető, hogy a palesztinok csak egy keserű mosollyal nyugtázzák az izraeliek által szinte teljes mértékben elfogadott narratívát, miszerint a gázai háborúban Izrael az áldozat, és ez az egész nem más, mint jogos önvédelem, amelynek célja, hogy véget vessen a Gázából kiinduló rakétatűznek (lásd korábbi cikkünket).

"Hazugság, hogy Izrael az áldozat. A rakétákat csak kifogásként használják. A háború célja, hogy megtörje a palesztinok ellenállását" - foglalja össze a legtöbbek véleményét Musztafa Bargúti független palesztin politikus, aki a 2005-ös elnökválasztáson második helyen végzett. "Izrael valódi célja, hogy megakadályozza, Barack Obama közvetlen tárgyalásokat kezdjen a Hamásszal és szponzorával, Iránnal. Hónapok óta készültek a háborúra" - mondta Hafez Bargúti, az al-Hajet al-Dzsedíde, a Palesztin Hatóság hivatalos lapjának főszerkesztője.

A legtöbb palesztin, akit az [origo] kérdezgetett, annyira mérges vagy keserű Gáza miatt, hogy igazából csak alig kontrollált dühkitörésre képes. Visszatérő motívum, hogy a Hamász rakétatámadásait képtelenek komolyan venni mint problémát. "Ezek csak játékok, főleg a sivatagban esnek le. A legtöbb ember, akit megöltek, valószínűleg az ijedségbe halt bele" - véli Suhejr Hasime, aki Jeruzsálemben dolgozik egy médiaközpontban. (2001 óta kb. tízezer rakéta esett Dél-Izraelre, 24 embert öltek meg, és kb. ezret sebesítettek meg.)

Ezt a véleményt azok is osztják, akik nem szeretik a Hamászt. "Gusztustalan szervezet. De mik ezek a rakéták Izrael vadászrepülőgépeihez képest? Semmik se, csak néhány embert öltek meg. De Izrael két hét alatt megölt kilencszáz embert, és nagy részük gyerek vagy nő" - mondja Asszem, egy kelet-jeruzsálemi férfi. Mások szerint a Hamász hibát követett el, hogy provokálta Izraelt. "Teljesen meg vannak őrülve. Nem tudják, hogy ha csak egy ujjal hozzányúlsz egy zsidóhoz, akkor az válaszul megöl?" - kérdezte Mahem, egy boltos.

Fatah, Hamász

A palesztin reakciót bonyolítja, hogy komoly ellentétek vannak a Hamász és a Ciszjordániát ellenőrző párt, a Fatah között, ami 2007-ben Gázában polgárháborúba torkollott. "Emberek éheznek és halnak meg az uralmuk alatt, milyen jövője lehet egy ilyen mozgalomnak?" - kérdezte Hafez Bargúti. Musztafa Bargúti szerint viszont éppen a Fatah járatja le magát a háborúval: "Most mindenki számára nyilvánvalóvá vált, milyen tehetetlen párt a Fatah, képtelen megvédeni a palesztinok életét."

Szerinte minden izraeli rakéta csak a Hamászt erősíti, és tény, hogy az [origo] által megkérdezettek mind - még azok is, akik egyébként a Fatahhal szimpatizáltak - elismerően nyilatkoztak az iszlamista pártról, amiért harcol Izraellel. "Most mindenki a Hamásszal van" - mondta Núr, egy fiatal arab Kelet-Jeruzsálemben. A Fatah-rendőrség mindenesetre őrizetbe vett pár száz Hamász-támogatót Ciszjordániában az elmúlt hetekben, az Izrael-ellenes tüntetéseket pedig féken tartja. Kétséges, hogy ez jót tesz-e a párt népszerűségének, Mahmúd Abbasz palesztin elnököt az emberek jelentős része már így is Amerika és Izrael bábjának tekinti.

Ki kezdte?

A palesztinok szerint azért is nevetséges az Izrael hadjáratait alátámasztó érv, mert valójában éppen ők szegték meg a 2008 júniusában megkötött tűzszünetet, amikor november 7-én megöltek hat Hamász-tagot Gázában. Állítólag egy alagútat építettek éppen, amin keresztül Izrael szerint katonákat raboltak volna el. A fegyvernyugvás ezt megelőző hónapjaiban a Hamász egyetlen rakétát sem lőtt ki, noha más szervezetek részéről folytatódott a korlátozott tüzelés. A Hamász csak a november 7-i támadást követően kezdte újra a rakétázást. "A tűzszünet megszakadásáért ezért egyértelműen Izraelt terheli a felelősség, már csak azért is, mert a megállapodással ellentétben a tűzszünet alatt sem oldották fel a Gázát sújtó blokádot" - mondta Musztafa Bargúti.

Forrás: AFP
Ilyet kaphatott Merav is

A palesztinok szerint az az izraeli állítás is hamis, miszerint visszaadták a Gázai övezetet a palesztinoknak, akiknek ezért nincs is semmi okuk a háborúzásra. "Tény, hogy 2005-ben felszámolták a zsidó telepeket az övezeten belül, de továbbra is ők ellenőrzik a határátkelőket, a határt, a tengert, a légteret, a Gázába érkező áramot és tiszta vizet, továbbá minden egyéb szállítmányt. Miről beszélünk?" - kérdezte Musztafa Bargúti. A Hamász 2006-os hatalomra kerülésekor bevezett masszív izraeli blokád súlyos gazdasági és humanitárius válságot okozott az övezetben. "Ez nem más, mint a varsói gettó megismétlése" - mondta Bargúti.

Megszállás

A palesztinok magyarázatai teljesen mások, mint az izraeliekéi. Nem a dél-izraeli városokra hulló rakétákból, hanem a katonai megszállás, az állandó diszkrimináció, az egyre növekvő zsidó telepek, a kígyózó, emberek ezreinek életét ellehetetlenítő biztonsági fal, a minden utat elálló, a gazdaságot fojtogató és még közlekedést is ellehetetlenítő ellenőrző pontok, a masszív, legyőzhetetlen izraeli túlerő mindennapi realitásából táplálkoznak. A termőföldek és a vízforrások kisajátításából, a lakóházak eldózerolásából, az "adminisztratív elzárásból" fakadnak, abból, ami a legtöbb palesztin szemében nem más, mint rasszista apartheidrendszer, ami alapvető jogaikat sérti meg minden egyes nap.

A legtöbben csak nevetnek, amikor a béketárgyalásokról kérdezik (ezek egy éve folynak Izrael és a Mahmúd Abbasz vezette Palesztin Hatóság között, eddig látható eredmény nélkül). "Nem fognak sehova vezetni. Tovább folyik a zsidó telepek bővítése [a megszállt területeken], megszegve a [jelenlegi tárgyalásokat útjára indító] annapoliszi megállapodást. Az ellenőrző pontok száma tavaly 521-ről 699-re nőtt. Gettókba és bantusztánokba zárnak minket. Izrael saját maga teszi lehetetlenné a megegyezést" - mondta Musztafa Bargúti. "Izrael nem akar békemegállapodást. A céljuk a jelenlegi helyzet konzerválása: a zsidó telepek és a stratégiai pontok megtartása Ciszjordániában, a határok lezárása, pont úgy, mint Gázában" - állította Hafez Bargúti.

A megszállt területeken folyó élet és a masszív túlerő fényében egyszerűen nevetséges a palesztinok számára az izraeli áldozatszerep. "Minden kártya az ő kezükben van" - legyintett Zaíd Zedani, az Al Qudsz Egyetem igazgatóhelyettese.

Szlankó Bálint - Ramallah