Egyoldalú tűzszünetet hirdetett Izrael a Gázai övezetben

Vágólapra másolva!
Egyoldalú gázai övezeti tűzszünetet hirdetett ki Ehud Olmert izraeli miniszterelnök szombat este az izraeli biztonsági kabinet ülése után. Ennek értelmében vasárnap hajnali két órától nem folytatják a három hete tartó támadásokat a Gázai övezetben, viszont egy ideig még maradnak csapataik. A Hamász előzőleg közölte: mindaddig folytatja a harcot, amíg az izraeli csapatok ki nem vonulnak a Gázai övezetből. Szombaton hajnalban még tartott a harc, egy gyerek is életét vesztette, mikor Izrael tüzérségi támadást indított egy ENSZ-iskola ellen.
Vágólapra másolva!

Egyoldalú tűzszünetet hirdet Izrael a gázai offenzívában - a döntést az izraeli miniszterelnök, Ehud Olmert jelentette be az izraeli biztonsági kabinet szombat esti ülése után. A testület tagjai úgy döntöttek, hogy a zsidó állam helyi idő szerint vasárnap hajnali két órakor - közép-európai idő szerint egy órakor - leállítja a Hamász palesztin radikális szervezet által uralt Gázai övezet ellen december 27-én indított offenzívát. A hadsereg szóvivője megerősítette, hogy beszüntették a harci cselekményeket.

Az izraeli hadsereg alakulatai egy ideig azonban még az övezetben maradtak. A csapatkivonás lehetséges időpontjával kapcsolatban mindössze annyit mondott, hogy ha a Hamász teljesen beszünteti támadásait, Izrael majd eldönti, hogy milyen, neki megfelelő időpontban vonja vissza katonáit. Olmert hozzátette ugyanakkor, hogy a fegyverszünet fenntartása a palesztin szervezettől függ, mert ha folytatják a rakétatámadásokat, akkor az izraeli erők ismét harcba állnak.

Olmert az ülés után közzétett televíziós üzenetében azt mondta: Izrael elérte az offenzíva előtt kitűzött célját, sőt még többet is annál - írja a BBC. Arról is beszélt, hogy sikerült a Hamászra mind katonailag, mind a szervezetét tekintve jelentős csapást mérniük. Így azokat a helyeket, ahonnan a palesztin rakéták többségét kilőtték, most az izraeli katonák ellenőrzik, és a Hamász fegyverutánpótlását biztosító több tucat csempészalagutat bombáztak le.

A Hamász a tűzszünet bejelentésére reagálva megismételte, amit a nap folyamán már korábban is közölt: mindaddig folytatják a harcot, amíg az izraeli csapatok nem vonulnak ki teljesen a Gázai övezetből. A Hamász fenntartja magának a jogot arra, hogy továbbra is "minden eszközzel" szembeszegüljön Izraellel, ha a zsidó állam az általa bejelentett tűzszünet után nem vonja ki csapatait a Gázai övezetből és nem szünteti meg annak zárlatát - közölte egy Hamász-tisztségviselő, Ali Barakeh Damaszkuszban. Szerinte az egyoldalúan kihirdetett tűzszünet nem jelenti az övezet palesztin lakosságával szembeni "agresszió" végét.

A valamivel több mint három hetes offenzíva alatt legalább 1200 palesztin vesztette életét és több mint 5300 sebesült meg a sűrűn lakott övezetben vívott harcokban. A hadműveletekben tíz izraeli katona halt meg, a palesztin rakétacsapások három izraeli civil életét követelték.

Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter üdvözölte az Izrael részéről kihirdetett tűzszünetet. "Elvárjuk, hogy a felek azonnal vessenek véget az erőszakos cselekményeknek. A cél továbbra is egy tartós, teljes mértékben tiszteletben tartott tűzszünet elérése, amely lehetővé teszi a térség stabilizálását" - közölte Rice. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár pedig sürgette a zsidó államot, hogy mielőbb vonja ki katonáit a Gázai övezetből.

Szombaton is folytatódtak a harcok

Egy nő és egy gyerek halt meg szombaton hajnalban a Gázai övezetben egy ENSZ-iskola elleni izraeli tüzérségi támadásban a terület északi részén fekvő Beit Lahíjában - közölték szemtanúk és orvosi források. A támadásban további 25-en megsebesültek, az épület kigyulladt. Az iskola körül heves harcok folynak az izraeli harckocsik és palesztin fegyveresek között, és számos civil menekült előzőleg az épületbe a tűzharc elől.

Ez volt a negyedik eset, hogy a Gázai övezet elleni izraeli támadás december 27-i megindulása óta a palesztin menekültek segélyezésére létrejött ENSZ-ügynökség (UNRWA) valamelyik iskoláját támadás érte. Chris Gunness ENSZ-szóvivő elítélte a támadást és elmondta: az iskolában legalább 1600-an zsúfolódtak össze, és az izraeli hadsereg tudta, hogy óvóhelynek használták az épületet. A szóvivő közölte: vizsgálatot indítanak háborús bűntettek ügyében, és a bűnösöknek bíróság előtt kell felelniük tetteikért.

Az izraeli hadsereg is vizsgálja az ügyet, de eddig nem kommentálta a támadást. A korábbi esetekben arra hivatkoztak, hogy a Hamász harcosai iskolákat, mecseteket és más polgári objektumokat használnak fel támadásaik indításához. A hadsereg beszámolt arról, hogy a szombat hajnali órákban 50 Hamász-állást bombáztak izraeli harci gépek.

Az ugyancsak az övezet északi részén lévő Beit Hanúnban egy kétéves kislány halt meg egy izraeli gránáttól, míg Karamában három palesztin vesztette életét ágyútűzben.

Egyiptom nemzetközi tárgyalást szervez

Egyiptom külföldi állam- és kormányfőket hívott meg vasárnapra Sarm-es-Sejkbe a gázai válság megoldásának elősegítése érdekében - értesült a francia hírügynökség diplomáciai forrásból. A vörös-tengeri üdülőhelyen tartandó tanácskozás házigazdája Hoszni Mubarak államfő lesz. A meghívottak között van Mahmúd Abbász palesztin és Nicolas Sarkozy francia elnök, Gordon Brown brit, José Luis Rodríguez Zapatero spanyol és Silvio Berlusconi olasz kormányfő, valamint Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára.

Az ENSZ-közgyűlés azonnali tűzszünetet követelt

Az ENSZ-közgyűlés még helyi idő szerint pénteken elfogadott határozatában azonnali gázai tűzszünetre szólította fel a szembenállókat. A rendkívüli közgyűlésen kétnapos vita után, a szavazatok elsöprő többségével - 142 igennel, 6 ellenszavazattal, 8 tartózkodás mellett - fogadták el a határozatot, amely a palesztin, az egyiptomi és az európai uniós képviselők kompromisszuma.

A határozat elfogadása után egy palesztin küldött köszönetet mondott mindenkinek, aki "véget akar vetni a palesztin nép szenvedéseinek". Izrael képviselője viszont bejelentette, hogy a zsidó állam küldöttsége helytelennek tartja a határozat elfogadását, tekintettel arra, hogy a térségbeli helyzet rendezésével a Biztonsági Tanács foglalkozik, és a rendkívüli ülés összehívása eleve ellentétes volt az ENSZ szabályaival.

Egyiptom elnöke, Hoszni Mubara szombaton szintén a gázai offenzíva haladéktalan befejezésére és csapatainak az övezetből való kivonására szólította fel Izraelt. A gázai tűzszünetet célzó korábbi egyiptomi terv szerint a harcokat 10 napra felfüggesztenék, de az izraeli erők továbbra is a Gázai övezetben maradnának. A határátkelőket pedig mindaddig nem nyitnák meg, amíg nem biztosítják, hogy a Hamász nem jut újabb fegyverutánpótláshoz.