Észak-Korea háborúval fenyegeti Dél-Koreát

Vágólapra másolva!
Mivel a szöuli kormány elutasítja az együttműködést, az észak-koreai hadseregnek minden szinten háborús irányvonalat kell követnie - idézte a fegyveres erők szóvivőjének közleményét a KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség. A KCNA közleményében m,egsemmisítéssel fenyegeti Dél-Koreát, az új körmány vezetőjét pedig árulónak nevezi. A dél-koreai védelmi minisztérium egyelőre nem reagált a phenjani fenyegetésre.
Vágólapra másolva!

A forradalmi fegyveres erők arra kényszerülnek, hogy megtorló lépéseket tegyenek és megsemmisítsék a szöuli kormányt - tette hozzá. Azt hozta fel indokként, hogy Szöulban az új konzervatív kormány elzárkózik a nemzeti megbékéléstől, és ebben külföldi erők támogatják.

A dél-koreai hadsereg provokációival és a tengeri határok megsértésével túllépett egy veszélyes határvonalat. Észak-Korea már nem maradhat tétlen szemlélő - hangsúlyozta a szóvivő, akinek egyenruhás alakja a televízióban is feltűnt. Árulónak nevezte a dél-koreai elnököt, és azzal vádolta, hogy katonai provokációkra készül. Megismételte: Phenjan nem fogja elismerni a vitatott nyugati tengeri határt, ami azzal fenyeget, hogy újabb összetűzések lehetnek a két ország hadihajói között.

"Most, hogy az áruló Ri Mjong Bak és bandája - külföldi erőktől támogatva - a konfrontáció mellett döntött, megtagadva a nemzeti megbékélést és az együttműködést, forradalmi fegyveres erőink arra kényszerülnek, hogy totális konfrontációs magatartást vegyenek fel, hogy megsemmisítsék őket". Ri és "bábhadseregének háborús héjái" arra szorították "forradalmi fegyveres erőinket, hogy határozott katonai válaszlépést tegyenek, hogy elpusztítsák őket" - ismertette a közleményt a KCNA.

Keményít az új dél-koreai kormány, Észak-Korea az atomfegyver említésével válaszol

A két Korea kapcsolatai sokat romlottak azóta, hogy Ri Mjong Bak elnök konzervatív kormánya került hatalomra. Liberális elődje tíz éven át a Korea-közi feszültségek csillapításán munkálkodott, de Ri választási kampányában keményebb irányvonalat ígért Észak-Koreával szemben. Júliusban egy észak-koreai katona lelőtt egy dél-koreai turistanőt, és Észak-Korea december óta csaknem a teljes közös határt zárva tartja. Phenjant különösen érzékenyen érintette, hogy csökkentek a nélkülöző lakosságnak szánt dél-koreai segélyszállítmányok.

Észak-Korea szombaton tudatta azt is, hogy "nukleáris elrettentő erő" kiépítését tartja prioritásának, nem pedig azt, hogy normalizálja diplomáciai kapcsolatait az Egyesült Államokkal. Még ha rendeződnének is a diplomáciai kapcsolatok Washingtonnal, az nem változtatna Észak-Korea "státusán, hogy atomfegyverrel rendelkező ország, mindaddig, amíg az Egyesült Államok részéről a legkisebb nukleáris fenyegetésnek is ki van téve" - idézte a külügyminisztérium közleményét a KCNA. Márpedig megfigyelők szerint az észak-koreai hadsereg nem ad ki gyakran közleményeket.