Putyin: Hamarosan felújul a gázszállítás

2009.01.17. 14:55

Vlagyimir Putyin azt ígérte, hogy hamarosan felújul az orosz földgázszállítás Európába Ukrajnán keresztül. Az orosz kormányfő Julia Timosenko ukrán kormányfővel tárgyalt szombat este, miután délután eredménytelenül ért véget a gázszállítási problémák rendezésére Moszkvába összehívott csúcstalálkozó. Az orosz és az ukrán kormányfő utasítást adott a Gazprom orosz és a Naftogaz ukrán energetikai cégnek, hogy foglalják írásba megállapodásukat, amelynek aláírásával lezárulhat a gázvita.

Hamarosan felújul az orosz földgázszállítás Európába Ukrajnán keresztül - közölte Vlagyimir Putyin orosz kormányfő, miután Julija Timosenko ukrán kormányfővel tárgyalt szombat este Moszkvában a 2009-re szóló kétoldalú gázszállítási szerződésről. Timosenko azt közölte, hogy Putyinnal együtt utasítást adtak a Gazprom orosz és a Naftogaz ukrán energetikai cégnek, hogy készítsék elő a megfelelő dokumentumokat a megbeszélésen elért megállapodások rögzítésére, s ezek aláírása után rögtön felújul a gázszállítás.

Nem sokkal korábban fejeződött be a moszkvai nemzetközi értekezlet a gázszállítási problémák megoldásáról, de érdemi eredmény nélkül. A csúcstalálkozón Dmitrij Medvegyev orosz elnök a zárt ajtó mögött tartott tanácskozás után újra jogi alapok kidolgozását követelte a hasonló válságok elkerülésére, és kijelentette, hogy ezt a kérdést a nyolcak és a húszak csúcstalálkozóján is fel fogja vetni. Újra leszögezte: Oroszországnak garanciákat kell kapnia arra, hogy a tranzitvezetékbe szivattyúzott gáz teljes egészében eljut az európai fogyasztókhoz. Hozzátette: Ukrajna kész előre fizetni az Európába szánt gáz továbbításához szükséges úgynevezett műszaki gázért.

Medvegyev piaci áron és közvetítők nélkül kereskedne

Medvegyev szólt arról, hogy Oroszország kész közvetítők nélkül kereskedni Ukrajnával. A RoszUkrEnergót meg is nevezve azt mondta, különösen olyan közvetítőkre nincs szükség, amelyek kételyeket keltenek Ukrajnában, és nem csak ott. Hozzátette azonban, hogy 2006-ban éppen Kijev ragaszkodott a közvetítőkhöz, most pedig nem tudni, mi az ukrán szándék ezzel kapcsolatban.

Újra kiállt amellett, hogy Ukrajna piaci áron vegye a gázt, s hangsúlyozta: az árak dinamikájából az következik, hogy a gáz ára az év folyamán a felére, vagy annál is alacsonyabbra csökken, éppen ezért szerinte a piaci ár a legigazságosabb megoldás. Felszólította Ukrajnát arra, hogy ne rontsa az ukrán-orosz kapcsolatokat a kétoldalú tárgyalás elhúzásával.

A fontosabb érintettek elmentek

Nem elégedett a találkozó kimenetelével az Európai Unió, az EU soros elnöksége, Csehország a tárgyalások azonnali folytatására sürgette. "Azt vártuk a két féltől, hogy bejelentik, megállapodást értek el az orosz gáz EU-ba szállításáról Ukrajnán keresztül. Ilyen eredmény nem született" - áll az uniót a tárgyaláson képviselő Andris Piebalgs energiaügyi biztos és Martin Ríman cseh ipari és kereskedelmi miniszter közleményében.

A gázcsúcson részt vett Szerzs Szargszján örmény elnök, Szergej Szidorszkij fehérorosz miniszterelnök, Nikola Spiric bosznia-hercegovinai miniszterelnök, Karim Maszimov kazah miniszterelnök, Zinaida Greceanii moldovai miniszterelnök, Mirko Cvetkovic szerb miniszterelnök, Nazim Ekren török miniszterelnök-helyettes és Lubomír Jahnátek szlovák gazdasági miniszter is.

Továbbra sem jön a gáz Európába

Eközben Ukrajna ismét elutasította, hogy megkezdje az orosz földgáz tranzitját Európa felé. Oroszország szombaton hajnalban jelezte, hogy magyar idő szerint reggel 8 órakor 99,2 millió köbméter földgázt juttatna a tranzitvezetékbe a Szudzsa állomáson keresztül. A Gazprom közleménye szerint azonban elutasító választ kaptak az ukrán féltől. A Gazprom által jelzett gázmennyiségből 13,9 millió köbmétert Moldovának, 63,1 millió köbmétert a balkáni fogyasztóknak és 22,2 millió köbmétert Szlovákiának szánt az orosz cég.

KAPCSOLÓDÓ CIKK