Rekordáron kelt el Putyin festménye

Vágólapra másolva!
Rekordösszegért kelt el Vlagyimir Putyin festménye, amelyet egy jótékonysági akció keretében festett. Egy galériatulajdonos több mint 240 millió forintnak megfelelő összeget fizetett a kormányfő képéért.
Vágólapra másolva!

Vlagyimir Putyin festménye 37 millió rubelért - közel 242 millió forintnak megfelelő összegért - kelt el szombaton este egy szentpétervári árverésen, amivel az orosz kormányfő jócskán maga mögé utasította a város eddigi rekordot tartó kormányzóját, Valentyina Matvijenkót. Matvijenko képe ugyanis mindössze 11,5 millió rubelért - mintegy 75 millió forintnak megfelelő összegért talált gazdára. A kormányfő alkotását egy moszkvai galéria tulajdonosa vette meg,

A Carszkoje Szelo-i Karnevál alapítvány három éve rendez Karácsonyi ABC címmel vásárt, ennek keretében hírességek egy megadott témára, az ABC nekik jutó betűjéből kiindulva képet festenek, amelyet később elárvereznek.

Putyin december 26-án vállalkozott a kép megfestésére, s az U betű jutott neki. Az eredmény egy zöldes színű falban lévő, sárgára festett ablakkeret, körülötte alul pirossal hímzett fehér függöny, az ablakon át a sötétben fehér, kisebb részben piros hópelyhek és fények látszanak. A keret alá Putyin színes, lendületes és szintén mintás betűkkel odaírta a mű címét - Uzor (Minta) -, a függöny fehér felső részére pedig hatalmas szignót helyezett el. Az alkotást némileg feljavították az alapítvány művészei, akik igazi csipkét ragasztottak a függöny hímzett végéhez.

Az árverés bevételét a város gyermekkórházainak és néhány felújításra szoruló templomnak juttatják.