Bolgárok tüntettek egy atomerőmű újraindításáért

Vágólapra másolva!
Több mint tízezren tüntettek Bulgáriában a kozloduji atomerőmű régi, már leállított reaktorainak újraindításáért. A gázválság súlytotta országban az EU-csatlakozás miatt kellett korábban kivonni a forgalomból az elavult reaktorokat.
Vágólapra másolva!

A Bulgáriát különösen érzékenyen érintő gázválság nyomán vasárnap több mint tízezren tüntettek a kozloduji atomerőmű régi, már leállított reaktorainak újraindításáért. A szófiai nagygyűlésen a résztvevők a 3. és 4. reaktor újraindítását követelték. Az atomerőmű igazgatója szerint az egyik reaktort - az EU-val történő megállapodást követően - akár egy héten belül üzembe helyezhetnék.

Bulgária áramszükségletének 33 százalékát fedezi jelenleg a meglévő kozloduji atomerőmű, amelynek azonban elöregedett 440 megawattos reaktorait le kellett állítani a tavalyi EU-csatlakozás feltételeként, és már csak két modernebb reaktora üzemel.

Bulgária korábban több balkáni ország - Görögország, Macedónia, Albánia - számára szállított áramot, kivitele azonban majdnem a felére csökkent a régi típusú reaktorok leállítása miatt.

Egy új, - a belenei - atomerőmű megépítése a 80-as évek óta napirenden van, később azonban pénzhiány és környezetvédelmi megfontolások miatt a munkálatokat leállították. A beruházás újjáélesztését 2004-ben határozták el. A Duna mentén létesülő 2000 megawatt kapacitású erőmű várhatóan 2013-2014-ben kezdi meg az áramtermelést, a beruházás hozzávetőleg 4milliárd euróba kerül.

A gázhiány miatt az egyik legnagyobb bajban lévő Bulgária csütörtökön már szomszédaihoz - Görögországhoz és Törökországhoz - fordult segítségért, és konkrét gázszállítási ígéreteket is kapott. A bolgár gázfogyasztás 96 százalékát fedezik az orosz szállítások, amelyek január 6-án leálltak. A múlt hét közepén a bolgár kormányfő azt mondta, hogy a gázstop miatti eddigi veszteségek meghaladják az 50 millió eurót. Szófiában lakások ezrei maradtak távfűtés nélkül.

Korábban Robert Fico szlovák kormányő bejelentette, hogy újraindítják az apátszentmihályi atomerőművet, amit szintén az EU-csatlakozás feltételeként kellett leállítani.