Elfogadta a Hamász az izraeli fegyverszünetet

Vágólapra másolva!
Fél nappal az egyoldalúan kihirdetett izraeli tűzszünet után a Gázát ellenőrző Hamász radikális palesztin szervezet is fegyvernyugvást hirdetett a háború sújtotta térségben. A palesztinok és az Egyiptomban tárgyaló európai vezetők azt várják Izraeltől, hogy egy hét alatt vonja ki csapatait a Gázai övezetből. A tűzszünetet korábban többször megsértették, reggel még rakéták és fegyveres összetűzések is voltak a térségben.
Vágólapra másolva!

Izrael mielőbb ki akar vonulni a Gázai övezetből - jelentette ki Ehud Olmert izraeli miniszterelnök vasárnap este Jeruzsálemben, hat európai állam-, illetve kormányfő társaságában. "Az a szándékunk, hogy mielőbb távozzunk a Gázai övezetből, amint a déli (dél-izraeli) országrész lakóinak biztonsága szavatolva lesz - mondta Olmert a sarm-es-sejki minicsúcsról érkező európai vezetőknek, akiket vacsorára hívott meg. - Ha a tűzszünet stabil, nem szándékozunk ott maradni a Gázai övezetben."

Olmert szerint "a helyzet, amelyben sok éve élünk, elviselhetetlen, tűrhetetlen a lakosok és az állampolgárok számára. Egyetlen állam sem fogadná el, hogy állampolgárai veszélyben vannak". A kormányfő arra utalt, hogy nyolc éve hullanak palesztin rakéták a Gázai övezetből izraeli területekre. Azt ígérte ugyanakkor, hogy megtesz "mindent a humanitárius válság megakadályozásáért a Gázai övezetben".

A vendégek között lévő Nicolas Sarkozy francia elnök üdvözölte az izraeli kormánynak a gázai övezeti tűzszünetről szóló egyhangú döntését, amely "méltó egy demokratikus államhoz". Úgy vélekedett azonban, hogy még "tovább kell menni", kivonni az izraeli csapatokat az övezetből. "Nem támogattuk és nem is fogadtuk el a Cahal (az izraeli haderők) gázai beavatkozását. Tudjuk és elismertük, hogy az első hiba a Hamászé volt a rakétákkal, amelyek a tűzszünet megszakításához vezettek. De úgy gondoljuk, a Cahal helye nem Gázában van.

Kivonulást várnak az európaiak

Az európai vezetők vasárnap délután nemzetközi mini-csúcsértekezleten vettek részt az egyiptomi Sarm-es-Sejkben. A Vörös-tenger partján fekvő üdülőhelyen megrendezett találkozó két társelnöke Hoszni Mubarak egyiptomi elnök és Nicolas Sarkozy volt, rajtuk kívül Németország, Spanyolország, Nagy-Britannia, Olaszország, Csehország, Törökország és Jordánia állam- illetve kormányfői vettek részt, jelen volt Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is. A palesztinokat Mahmúd Abbász elnök képviselte.

Nabíl Amr, a Palesztin Hatóság kairói nagykövete még a megnyitó előtt egy újságírói kérdésre kijelentette: Mahmúd Abbász ragaszkodik nemzetközi erő telepítéséhez a Gázai övezetbe az ottani palesztin lakosság védelmére, "bármi is erre az ellenzék (az övezetet uraló Hamász) válasza".

Mubarak elnök az értekezleten további nemzetközi támogatást kért az egyiptomi tervezethez a gázai övezeti erőszak tartós megszűnése érdekében, "hogy megszilárduljon a tűzszünet, s egy következő szakaszban megvalósuljon az izraeli csapatok kivonása Gázából, visszatérés a fegyverszünethez, az átkelőhelyek megnyitása és a blokád feloldása". Hozzátette, hogy Egyiptom - egy még nem rögzített időpontban - otthont ad egy másik nemzetközi találkozónak is, amelyen "a Gáza újjáépítéséhez szükséges erőforrások összegyűjtéséről" lesz szó.

Sarkozy a megbeszélések után Mubarakkal és több európai államfővel tartott sajtóértekezletén azt hangoztatta, hogy Izraelnek távoznia kell Gázából, ha a Hamász abbahagyja a rakétatámadásokat. "Mi (az európai vezetők) most elmegyünk Izraelbe, és megmondjuk, hogy Izrael mellett állunk a biztonsághoz való jogának garantálásában, de most arra van szükség, hogy Izrael világosan jelezze: ha a rakéták leállnak, az izraeli hadseregnek távoznia kell Gázából!"

A Hamász is fegyvernyugvást hirdetett

Fegyverszünetet hirdetett Gázában a Hamász radikális palesztin szervezet is, miután Izrael szombat éjjel egyoldalú fegyvernyugvást jelentett és abbahagyta a támadásokat. A Hamász vasárnap déutáni bejelentése szerint egy hétig tartják magukat a tűzszünethez, és azt várják, hogy Izrael ennyi idő alatt kivonja csapatait a Gázai övezetből - írja a BBC gázai és szíriai forrásokra hivatkozva.

Ayman Taha, a Hamász egyik vezetője a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy a tűzszünet több más fegyveres csoportra is kiterjed. A döntést a palesztin csoportok damaszkuszi tanácskozásán hozták - közölték egybehangzóan a Hamász és az Iszlám Dzsihád szóvivői.

A palesztinok cserébe azt is követelik, hogy Izrael nyissa meg a Gázai övezet összes határátkelőjét, és így tegye lehetővé a terület lakosságának az ellátását. "Készek vagyunk elfogadni minden olyan - főleg egyiptomi, török, szíriai és katari - erőfeszítést, amely az ismert követeléseinket kielégítő konkrét egyezmény megkötésére irányul" - ismertette az erről szóló nyilatkozatot a Hamász Damaszkuszban székelő politikai bizottságának helyettes vezetője, Músza Abu Marzúk.

Vasárnap délután is lőttek rakétákat

Két újabb, a Gázai övezetből indított rakéta csapódott be vasárnap délután Izraelben, annak ellenére, hogy korábban mindkét szembenálló tűzszünetet hirdetett korábban. A rakétatámadásoknak nincs áldozata - közölte a rendőrség. "Az egyik rakéta Netivot városban, a másik egy faluban csapódott be" - mondta Miki Rózenfeld rendőrségi szóvivő.

Izrael vasárnap hajnali két órától függesztette fel egyoldalúan a három hete tartó támadásokat. Vasárnap kora reggel egy izraeli katonai szóvivő még arról beszélt, hogy a helyzet nyugodt: az övezetet uraló Hamász palesztin radikális szervezet nem lőtt ki több rakétát a zsidó államra a fegyvernyugvás életbe lépése óta. Palesztin források korábban szintén megerősítették, hogy az izraeli haderő beszüntette légi és tüzérségi csapásait, és páncélosait sem vetette be. A délelőtt folyamán ugyanakkor több helyen is fegyveres konfliktus bontakozott ki, mert a Hamász kevésnek tartotta a fegyverszünetet. Ezt az állapotot váltotta fel a délután kihirdetett Hamász-fegyverszünet.

"Elszigetelt incidensek"

Vasárnap reggel az izraeli közrádió még élőben közvetített helikopterről leadott géppuskasorozatokat, amelyek a tudósítás szerint Beit Lahíja körzetét érték. A Gázai övezet északi részén található településnél izraeli tájékoztatás szerint palesztin fegyveresek tüzet nyitottak egy izraeli járőrre, az izraeliek harckocsik és helikopterek támogatásával verték vissza a támadást. Nem sokkal később egy izraeli katonai szóvivő közölte, hogy palesztinok legkevesebb hat rakétát lőttek ki vasárnap reggel a Gázai övezetből a dél-izraeli Szderót városára. A támadást az Iszlám Dzsihád szélsőséges palesztin fegyveres csoport vállalta, azt az izraeli légierő válaszcsapással torollta meg.

Benjámin Ben Eliezer izraeli infrastruktúra-miniszter, a biztonsági kabinet tagja a katonai rádióban úgy nyilatkozott, hogy minden bizonnyal lesznek ilyen "elszigetelt incidensek". "Legalább 2-3 napra van szükség, hogy a harcok teljesen megszűnjenek és a Hamász megértse, hogy átléptünk egy új forgatókönyvbe" - mondta a miniszter.

Ehud Olmert izraeli miniszterelnök ugyanakkor törékenynek nevezte a tűzszünetet. A miniszterelnök a vasárnapi kormányülés elején azt mondta, "a Hamász ma reggel ismét bebizonyította, hogy a tűzszünet törékeny és percről percre újra kell értékelni". Olmert Izraeli televítiós üzenetben figyelmeztette a gázai palesztin fegyvereseket, hogy Izrael kész erővel válaszolni, ha ők fegyverszünet helyett folytatni akarják a harcot.

A fegyverszünet kevés

Közben Szilvan Salom, a jobboldali ellenzéki Likud egyik vezetője szintén a katonai rádióban elítélte az egyoldalú tűzszünetet, mondván, hogy ezzel Izrael semmit nem ért el abból, ami a december 27-én megindított offenzíva célkitűzése volt. Izrael vereségeként értékelte a zsidó állam részéről kihirdetett tűzszünetet Manusehr Mottaki iráni külügyminiszter is, aki kijelentette: a tűzszünet nem elegendő, a harcok leállításához szükség van az izraeli csapatok kivonulására. A Hamász szövetségesének számító Irán ezzel megismételte a szélsőséges palesztin szervezet álláspontját, amely szerint hiába a fegyverszünet, az izraeli csapatok gázai jelenléte már önmagában háborús ok.

Az izraeli erők kivonását sürgette Mahmúd Abbasz palesztin elnök is, aki szerint a tűzszünet fontos és szükséges, ám elégtelen. A BBC helyszíni tudósítója szerint Izrael ugyan elkezdett visszavonni egyes egységeket a területről, de a többség marad, hogy visszatámadhasson, ha a palesztinok tovább támadják az izraeli állásokat.

Marad a zárlat

Ha a kihirdetett tűzszünet tartósnak bizonyul, Izrael állítása szerint kész sokkal több segélyt beengedni a Gázai övezetbe, ugyanakkor kizárta az övezet zárlatának teljes feloldását, amíg nem szabadul ki egy palesztin fogságba esett izraeli katona - közölte vasárnap hajnalban Mark Regev kormányszóvivő.

Regev elmondta: ha a fegyvernyugvás tartós lesz, nem lesz akadálya annak, hogy "drámai mértékben" növekedjen a Gázai övezetbe beengedett segélyszállítmányok - élelmiszer és gyógyszer - mennyisége. Nem lehet szó azonban az övezet határátkelőinek teljes megnyitásáról, amíg Gilád Salit izraeli katonát fogva tartják - szögezte le.

A zárlat feloldása volt a Gázai övezetet uraló Hamász palesztin radikális mozgalom egyik fő feltétele ahhoz, hogy tűzszüneti megállapodást kössön Izraellel. A megállapodás elmaradt, Izrael pedig szombat este egyoldalúan hirdetett ki tűzszünetet.

Gázai fegyveresek 2006-ban egy határon átnyúló akció során ejtették foglyul Gilád Salitot. Kiszabadulása érdekében egyiptomi közvetítéssel tárgyalások kezdődtek, de máig nem vezettek eredményre.