Az Airbus feketedoboza bizonyítja a madarakkal ütközést

Vágólapra másolva!
A Hudson folyóra leszállt Airbus feketedobozainak első vizsgálata megerősítette, hogy az amerikai utasszállító repülőgép két hajtóműve azért állt le, mert a gép madarakkal ütközött - közölték a hatóságok. Az Airbus pilótája sikeres kényszerleszállást hajtott végre.
Vágólapra másolva!

A szakértők az Airbus pilótafülkéjét és a két hajtóművet még nem nézték át, de a repülési adatok mellett a pilóták beszélgetését is rögzítő két feketedoboz vizsgálata alátámasztja azt a feltételezést, hogy a gép madarakkal ütközött - közölték helyi idő szerint vasárnap a hatóságok.

A US Airways amerikai légitársaság 1549-es számú járata, fedélzetén 150 utassal és ötfős legénységgel a New York-i LaGuardia repülőtérről csütörtök délután, helyi idő szerint pár perccel fél négy előtt szállt fel, és úticélja az észak-karolinai Charlotte volt. A pilóta sikeres kényszerleszállást hajtott végre, mindenkit kimentettek.

Chesley Sullenberger kapitány szombaton az amerikai közlekedésbiztonsági hivatal nyomozóinak azt mondta, hogy egy madárcsapat idézte elő a balesetet. Elmesélte, hogy a felszállás után nagy sötétbarna madarak "szó szerint elborították a pilótafülke szélvédőjét", és ezzel egyidejűleg morajlásokat hallottak, majd érezték a becsapódást és az égett madarak szagát. Ezután a hajtóművek ereje csökkent, majd le is álltak.