Európai Bíróság: pénz jár a ki nem vett szabadságért

Vágólapra másolva!
A munkavállalónak a betegség miatt ki nem vett szabadsága után pénzbeli megváltás jár - derül ki a luxembourgi székhelyű Európai Bíróság ítéletéből. A bíróság német és bírit kérésre vizsgálta a kérdést.
Vágólapra másolva!

A munkavállalónak a betegség miatt ki nem vett éves szabadsága után pénzbeli megváltás jár - értelmezte kedden közzétett ítéletében az európai jogot a luxembourgi székhelyű Európai Bíróság. Az értelmezést a német düsseldorfi tartományi munkaügyi bíróság, illetve a brit Lordok Háza kérte.

A német rendelkezések értelmében a munkavállalónak a ki nem vett fizetett éves szabadsága az érintett naptári év lejártával megszűnik. Ha a munkavállaló a szabadság átvitelére nyitva álló időszak végéig munkaképtelen volt, a ki nem vett szabadságokat a munkaviszony megszűnésekor nem kell pénzben megváltani. Hasonló kérdés merült fel brit részről is.

Az Európai Bíróság megállapította: a megfelelően igazolt betegszabadságon lévő munkavállalók a fizetett éves szabadsághoz való joga nem köthető kötelezettségekhez.