Azonnal nekiestek Bush hagyatékának Obama emberei

2009.01.21. 6:41

Már Barack Obama új amerikai elnök beiktatásának napján több olyan döntés született az Egyesült Államokban, amely megkérdőjelezi és felülvizsgálja Obama elődjének döntéseit. Azonnal abbahagyták a kihallgatásokat a guantanamói börtöntáborban, és már kedden felfüggesztették a Bush kormányzat utolsó rendelkezéseit.

Nem várt sokat Barack Obama frissen beiktatott amerikai elnök adminisztrációja arra, hogy elkezdje a leköszönő George Bush politikai hagyatékának felszámolását: a  Bush-kormányzat utolsó rendelkezéseit már a beiktatás napján felfüggesztették. A washingtoni Fehér Ház közlése szerint a Bush által hozott, de még nem jogerős rendelkezéseket kezdte ki azonnal az új kormányzat.

A lépésnek az a célja, hogy Obama emberei jogi és politikai szempontból is megvizsgálják a hivatalából kedden távozott George Bush kormányának utolsó rendelkezéseit. Obama ily módon már beiktatása napján hivatalosan megkérdőjelezte elődje politikáját, bár a jövőben ezt várhatóan sokkal látványosabb módon teszi majd meg.

Nem halogatták az első lépés megtételét az Obama által sokat kritizált guantánamói amerikai haditengerészeti támaszponton sem, ahol már kedden felfüggesztették a terroristagyanús személyek kihallgatását. A börtöntábor ügyésze Obama beiktatásának napján, nem sokkal a beiktatási ünnepség kezdete előtt adta ki arra vonatkozó utasítását, hogy az Obama-kormányzat újabb intézkedéséig ne legyen több tanúkihallgatás.

Barack Obama helyi idő szerint kedden késő este olyan kérést is intézett a guantánamói börtöntábor vezetői felé, hogy 120 napra függesszék fel a folyamatban lévő tárgyalásokat a háborús bűnökkel vádolt foglyok ellen. Jelenleg öt fogoly tárgyalása van folyamatban az Egyesült Államok ellen 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadásokkal kapcsolatban a katonai támaszponton.

A perek felfüggesztését maga az új elnök és Robert Gates védelmi miniszter kérte arra az időre, amíg az új kormány felülvizsgálja a terroristagyanús foglyok elleni eljárások rendszerét. A kérésről helyi idő szerint szerda reggel dönt az a katonai bíró, aki az öt vádlott elleni pereket vezeti.

Obama már többször jelezte, hogy be kívánja zárni a Kuba szigetén lévő, emberi jogi szervezetek által is sokat bírált tábort. A létesítményben a terrorizmus elleni hadjárat keretében Afganisztánban elfogott gyanús személyeket tartják fogva. A jogvédők azért bírálták az Egyesült Államokat, mert az őrizetesek vádemelés nélkül évekig raboskodnak a táborban.

KAPCSOLÓDÓ CIKK