Jóváhagyták Le Pen felfüggesztett börtönbüntetését

Vágólapra másolva!
Jóváhagyták a Jean-Marie Le Pen elleni tavalyi ítéletet, a francia politikust három hónap felfüggesztett börtönbüntetéssel és tízezer euró bírsággal sújtották. A bíróság szerint Le Pen bűnrészes emberiség elleni bűntettek megkérdőjelezésében.
Vágólapra másolva!

A párizsi fellebbviteli bíróság szerdán jóváhagyta a Jean-Marie Le Pen francia szélsőjobboldali politikust ellen tavaly februárban hozott ítéletet. Eszerint a Nemzeti Front (FN) elnökét három hónap felfüggesztett börtönbüntetéssel és tízezer euró pénzbírsággal sújtották, amiért 2005-ben azt állította, hogy a német megszállás nem volt különösebben embertelen Franciaországban.

A bíróság Le Pent bűnrészesnek mondta ki emberiség elleni bűntettek megkérdőjelezésében, fölmentette viszont a háborús bűncselekmények dicsőítésének vádja alól. Ez utóbbi vádpont alapját a Rivarol című fajgyűlölő hetilapban 2005 januárjában megjelent nyilatkozata képezte.

A 80 éves politikust rasszista kijelentéseiért már többször elítélték. Le Pen ügyvédje - aki a szólásszabadság megsértésének minősítette az ítéletet - közölte: védence a semmitőszéknél megfellebbezi a mostani bírósági határozatot.

2005 januárjában különféle politikai pártok és szervezetek egységesen elítélték Le Pen kijelentéseit. A politikus akkoriban üldözés áldozatának mondta magát, és kijelentette, hogy teljesen ártatlan. A Rivarolnak nyilatkozva többek között azt állította, hogy "legalábbis Franciaországban a német megszállás nem volt különösebben embertelen, még ha előfordultak is túlkapások, ez elkerülhetetlen volt egy 550 ezer négyzetkilométeres országban".

Az interjú megjelenése miatt a lap igazgatóját ötezer eurós, a cikk szerzőjét pedig kétezer eurós pénzbüntetésre ítélték.