Nem hisz az orvos a kiöklendett halon élő hajótörötteknek

Vágólapra másolva!
25 napig sodródott a tengeren két burmai halász, akiket a hétvégén mentettek ki Ausztrália északi partjai közelében. A két férfi egy hűtőládában evickélt, azt állították esővizet ittak és madarak által felöklendett halat ettek. Egy ausztrál orvos szakértő kétkedik az általuk előadott történetben.
Vágólapra másolva!

25 nap sodródás után mentettek ki kér burmai halászt Ausztrália északi partjainál az óceánból, a hétvégén. Ko Ko Oóra és Haung Htaikra ausztrál vámosok bukkantak a Timor-tengeren 60 tengeri mérföldre Csütörtök-szigettől, Darwintól északnyugatra. A két huszonéves férfi egy narancsfehér hűtőládában evickélt.

Azt állították, december 23. óta hányódnak a tengeren, amikor felborult halászhajójuk, és vele együtt hullámsírba veszett 18 thai és burmai társuk is. A körülményekhez képest jó állapotban voltak. Azt mondták, esővizet ittak és kis halakat ettek. Oo szerint tíz nappal hajójuk elsüllyedése után jutottak először élelemhez. "Akkor két nagy tengeri madár jött és néhány kishalat hányt ki - hatot vagy hetet, ennyi volt az egész" - idézte a brit Times. A halászokon feltehetően segített a térségben aktív Charlotte ciklon, ami ugyan heves széllel járt, de sok esőt is hozott, ivóvízhez juttatva őket.

"Nem volt életmentő felszerelésük, sem jeladójuk, semmiféle kommunikációs berendezésük, és 25 napja sodródtak. Az, hogy ilyen nagy vízfelületen észrevették őket, kész csoda" - közölte az ausztrál tengerészeti hatóság. A két férfit kihallgatja az ausztrál bevándorlási hatóság. A tengerészeti hatóság szerint nincs ok kételkedni az általuk előadott történet valódiságában. A halászok eltűnt társai után nem indítanak kutatást.

Paul Luckin, Brisbane-i orvos szakértő szerint azonban nem kerek a történet. Az erős napsütésben hólyagosra kellet volna, hogy égjen a bőrük, a hűtőládában nem tudtak volna tiszta, iható vizet összegyűjteni és az sem világos, miért nem borult fel velük az ingatag úszóalkalmatosság - írja az ausztrál Age.