Lázadás tört ki egy olasz menekülttáborban

Vágólapra másolva!
Lázadás tört ki szerdán a dél-olaszországi Lampedusa szigetén működő menekülttáborban. A menekültek a tábor zsúfoltsága ellen tiltakoznak, a 800 ágyas táborban ugyanis az olasz hatóságok 1800 menedékkérőt szállásoltak el.
Vágólapra másolva!

Zendülés tört ki a dél-olaszországi Lampedusa szigetén működő menekülttáborban. A menedékkérők az elviselhetetlen zsúfoltság miatt tiltakoznak. A tiltakozók közölték, hogy mindaddig folytatják megmozdulásukat, amíg a hatóságok nem találnak valamilyen megoldást.

Az utóbbi napokban több mint 700 illegális bevándorló szállt partra a szigeten és a korábbi gyakorlattól eltérően ezúttal nem szállították tovább őket más dél-olaszországi befogadó állomásokra. Roberto Maroni olasz belügyminiszter utasítása szerint az összes illegális bevándorlónak Lampedusán kell maradnia, hogy onnan közvetlenül vissza lehessen toloncolni őket Észak-Afrikába.

Az újonnan érkezettekkel együtt már több mint 1800 menedékkérőt zsúfoltak be a 800 ágyas táborba. A lampedusai strandon szerdán újabb bárka kötött ki 53 menedékkérővel a fedélzetén. Egy férfi nem élte túl a tengeri utat. A rendőrség eközben elfogott négy embercsempészt, akit azzal vádolnak, hogy vasárnap 228 illegális bevándorlót juttatott el Szicíliába egy halászhajón.

A lampedusai lakosság is egyre hangosabban zúgolódik az évek óta tartó menekültáradat miatt. "Fennáll a veszélye annak, hogy Lampedusa egyfajta Alcatraz lesz, tele illegális bevándorlókkal és rendőrökkel. Pedig Lampedusának van az egyik legtisztább vizű partvidéke a földközi-tengeri szigetek közül, amit turistáknak kellene élvezni" - mondta a polgármester.