Hillary Clinton hivatalosan is külügyminiszter-jelölt

Vágólapra másolva!
Az amerikai szenátus szerdán hivatalosan is Hillary Clintont jelölte a külügyminiszteri posztra, jobb keze George Mitchell, volt demokrata párti szenátor lesz. Külföldi kollégái közül elsőként Mahmúd Abbász palesztin elnököt hívta fel telefonon Barack Obama amerikai elnök. Ugyancsak szerdán beszélt Hoszni Mubarak egyiptomi elnökkel, II. Abdalláh jordán királlyal és Ehud Olmert izraeli miniszterelnökkel is.
Vágólapra másolva!

Az amerikai szenátus szerdán megerősítette Hillary Clinton külügyminiszteri jelölését. Barack Obama demokrata párti elnök miniszterjelöltjét nagy többséggel, 94-2 szavazati aránnyal támogatta a törvényhozás 100 tagú felsőháza, jóllehet néhány republikánus szenátor fenntartásait hangoztatta.

A volt first lady a megerősítéssel így gyorsan elfoglalhatja az amerikai diplomácia irányítójának posztját, amelyet előzőleg Condoleezza Rice töltött be.

George Mitchell volt demokrata párti szenátor lesz Clinton jobb keze

Barack Obama a közel-keleti megbízott tisztségét ajánlotta föl George Mitchell volt demokrata párti szenátornak - derült ki szerdán az új kormányzathoz közel álló forrásból.

A forrás szerint a kinevezést hamarosan hivatalosan is bejelentik A tisztség részletei egyelőre nem ismertek, csak annyit tudni, hogy Mitchell a tervek szerint Clinton munkáját segíti majd a Közel-Keleten.

A 75 éves Mitchell jelentős szerepet játszott az északír békemegállapodás kidolgozásában Bill Clinton elnöksége idején. Az ő nevéhez fűződik egy 2001-es jelentés az izraeli-palesztin viszály okairól.

Mahmúd Abbász palesztin elnököt hívta fel először Barack Obama

A tartós béke érdekében fog dolgozni - ígérte Barack Obama amerikai elnök Mahmúd Abbász palesztin elnöknek, akit első teljes munkanapján, szerdán hívott fel telefonon - közölte AFP francia hírügynökséggel Abbász szóvivője, Nabil Abu Rudeina. A szóvivő szerint Obama biztosította a palesztin elnököt, hogy a jövőben partnerként kíván vele együttműködni, a régió tartós békéjének megteremtéséért. "Ön az első külföldi vezető, akit felhívok, alig néhány órával az után, hogy elfoglaltam a hivatalomat" - idézte az amerikai elnököt Rudeina.

Obama és külügyminisztere, Hillary Clinton korábban azt ígérték, azonnal foglalkozni fognak a palesztin-izraeli konfliktus kezelésével, amint hivatalba lépnek. A kedden esküt tett elnök beiktatási beszédében azt ígérte, új "a kölcsönös figyelem és tisztelet alapján" közelít majd a muszlim világhoz.

Washingtonban később bejelentették, hogy nem Abbász volt az egyetlen politikus, akit Obama szerdán felhívott, hanem beszélt Hoszni Mubarak egyiptomi elnökkel, II. Abdalláh jordán királlyal és Ehud Olmert izraeli miniszterelnökkel is. Olmert ismertette a gázai helyzetet, ahonnan teljesen kivonultak az izraeli katonák. A jeruzsálemi tájékoztatás szerint Olmert reményét fejezte ki, hogy sikeresek lesznek az Egyiptommal együtt, az Egyesült Államok és Európa támogatásával hozott intézkedések a fegyvercsempészet megakadályozására.

Olmert a hírek szerint azt mondta Obamának, hogy azt várja, hogy sikerül megszilárdítani a tűzszünetet, és tovább vinni a békefolyamatot a palesztinokkal.