Közös pert indítottak a melaminnal itatott gyerekek családjai

Vágólapra másolva!
Kínában rendhagyó módon közös peres eljárást kezdeményezett 213, melminos tejterméktől elhunyt vagy megbetegedett gyerek családja 22 tejipari vállalat ellen a kínai legfelsőbb bíróságon. Az ilyen pereket a kormány veszélyesnek tartja a társadalomra, két korábbi hasonló keresetet már visszadobtak alacsonyabb szintű bíróságok. A családok összesen 1,15 milliárd forintnak megfelelő kártérítést követelnek.
Vágólapra másolva!

Közös kártérítési pert indítottak Kínában 22 tejipari vállalat ellen azok a családok, amelyeknek gyermekei meghaltak vagy súlyosan megbetegedtek a melaminnal szennyezett tejtermékektől. 213 érintett gyerek családjának nevében adták be a keresetet még múlt hét pénteken a pekingi legfelsőbb bíróságon. Azt még nem tudni, hogy a bíróság befogadta-e a beadványt, a múlt hónapban két hasonló kezdeményezést már elutasítottak alacsonyabb szintű bíróságok. A családok összesen 1,15 milliárd forintnak megfelelő kártérítést követelnek.

A 213 között négy elhunyt gyerek ügye is szerepel, akik nincsenek benne a kormány hivatalos statisztikáiban, az ügyvédek pedig épp előkészítik egy ötödik elhunyt gyerek ügyét is. Az ilyen jellegű közösen indított perek rendkívül ritkák Kínában, a kormány szerint ugyanis aláássák a társadalmi egyensúlyt - írja a New York Times.

A melamin-botrány tavaly szeptemberben robbant ki, amikor kiderült, sok gyerek betegedett meg melaminnal szennyezett gyerektápszertől. A melamin egy műgyanta-alapanyag, amelyet azért kevertek titokban a híg tejhez, hogy magasabbnak tűnjön a fehérjetartalma. A vegyszer miatt a kínai kormány szerint hat gyerek halt meg, és közel 300 ezren megbetegedtek.

Az ügy különösen kínos a kormány számára, ugyanis az érintettek először megpróbálták eltussolni a mérgezést, amelyben kormánytisztviselők is segédkeztek. A botrány miatt világszerte - így Magyarországon is - gyanakodva kezelték a kínai eredetű tejtermékeket, és több esetben találtak is - nem jelentős mértékű - szennyezést.

A kínai tejipari cégek közül a Sanlut viselte meg leginkább a botrány, amelynek termékeiben kiugróan magas volt a vegyszer aránya. A cég ellen csődlejárás folyik, volt igazgatóját elítélték szennyezett tejpor értékesítése miatt. A botrányban érintett cégek ugyanakkor maguk is ajánlottak fel kártérítést a megmérgezett gyerekek családjának. Az elhunyt gyerekek után körülbelül 6,5 millió, a súlyosan megbetegedettek után közel egymillió, az enyhébben megbetegedettek után pedig 66 ezer forintnak megfelelő kompenzációt fizetnek, amelyet sok ezer család el is fogadott. Mások azonban felháborodottan utasították vissza a pénzt, ők a gyerekek hosszú távú gyógykezelését és az okozott betegség tudományos kutatását követelik.