Jogos nemi erőszakról beszélt egy ausztrál imám

2009.01.22. 12:27

A férj szexuális közeledését nem utasíthatja vissza a feleség, akit enyhén meg is lehet ütni, ha nem engedelmeskedik - erről beszélt egy népszerű ausztrál imám. Az imám beszéde óriási felháborodást váltott ki Ausztráliában, még egy tekintélyes muszlim vezető is elítélte.

Bocsánatkérésre szólította fel az ausztrál miniszterelnök, Kevin Rudd azt a muszlim imámot, aki a házasságon belüli nemi erőszakot és a feleség megütését gyakorlatilag megengedhetőnek nevezte egy beszédében. Az érintett imám, Samir Abu Hamza, az Ausztrálázsiai Iszlám Információs Hálózat irányítója, emellett népszerű az észak-melbourne-i fiatal muszlimok körében. 50 perces országszerte felháborodást kiváltó, "A sikeres házasság kulcsa" című beszéde még 2003-ban hangzott el, de csak a közelmúltban tette közzé valaki az interneten - írja a BBC.

A videó tanúsága szerint Hamza azt mondta közönségének, hogy a férfi nem ütheti meg a feleségét, de egy csattanós pofon megengedhető. "Akkor üthetitek meg őket, ha már hosszú-hosszú időn keresztül hiába figyelmeztettétek őket... ez az utolsó lépés" - fogalmazott. "Nem okozhattok nekik sérülést, nem vérezhetnek, ez csak arra való, hogy rendre utasítsátok őket. Nem üthetitek meg őket seprűnyéllel."

Az ausztráliai születésű imám a videón kifejti azt is, hogy nem ért egyet az ausztrál törvényekkel, melyek szerint nemi erőszak házasságban is történhet. "Ha a férj szexuális kapcsolatot akar a feleségével, neki teljesítenie kell a kérést. Ha éppen kenyeret süt a férjének, akkor is félbe kell hagynia a munkáját" - mondta Hamza.

"Ha a férj le akar feküdni a feleségével, az azonban visszautasítja pusztán azért, mert nincs kedve, de férfi mégis kényszeríti őt - ebben az országban nemi erőszaknak számít. Bámulatos. Hogyan erőszakolhatná meg a férfi a saját feleségét?" - kérdezte.

A BBC szerint az üggyel kapcsolatban Victoria körzet iszlám önkormányzatának volt vezetője, Jasszer Szoliman úgy nyilatkozott, hogy az iszlám közösségekben lenézik mindazokat, akik megütik vagy közösülésre kényszerítik a feleségüket.

Kevin Rudd ausztrál miniszterelnök nyilvános bocsánatkérésre, lemondásra és kijelentései visszavonására szólította fel Hamzát. "Az ilyen nézeteknek nincs helye a modern Ausztráliában. A szexuális erőszak semmilyen formája nem elfogadható és megengedhetetlen. Az ilyesmi véleményem szerint a muszlim hitoktatásban sem elfogadható" - mondta.

"Nem fogadjuk el a nők elleni fizikai erőszakot sem" - tette hozzá. "Azt üzenem ennek az imámnak, hogy Ausztrália nem tolerálja az ilyen kijelentéseket" - fogalmazott Rudd. Hamza eddig nem reagált, az ausztrál sajtónak nem sikerült őt elérnie.

2007-ben hasonló ügy miatt már megbukott egy befolyásos muszlim vallási vezető, Sejk Tadzs Aldin al-Hilali. Az ausztrál mufti a lengén öltözött nőket olyan "csupasz húsnak" nevezte, akik kihívják maguk ellen a nemi erőszakot. Mondatai országos tiltakozást váltottak ki, ezért leváltották - írja a BBC.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK