1330 halottat számoltak össze Gázában

Vágólapra másolva!
Palesztin egészségügyi források szerint összesen 1330 gázai halt meg a december 27-én indult, múlt vasárnap leállított izraeli hadműveletekben. A halálos áldozatok közül 437-en 16 évesnél fiatalabbak voltak.
Vágólapra másolva!

Összesen 1330 palesztin áldozata van a december 27-én indult izraeli hadműveleteknek a Gázai övezetben - írja az AFP palesztin forrásokra hivatkozva. A sérültek számát 5450-re teszik. A halottak között van 437 16 év alatti gyerek, 110 nő, 123 idős férfi, 14 egészségügyi dolgozó és 4 újságíró - közölte Muávija Haszanejn, a gázai egészségügyi szolgálat vezetője. A sérültek közül 1890-en gyerekek, 200 ember súlyos állapotban van, 600 embert pedig az övezet határain kívül kezelnek - jelentette az AFP.

Izraeli részről 10 katona és három civil vesztette életét a konfliktusban.

Az Öntött ólom nevű izraeli hadművelet célja az volt, hogy megakadályozza a Gázai övezetet irányító radikális palesztin mozgalom, a Hamász Izrael-ellenes rakétatámadásait. A légicsapásokkal indult, majd szárazföldi hadműveletekkel folytatódó akciók miatt emberek tízezrei maradtak otthon nélkül, számos épületet romboltak le, rongáltak meg a lövedékek. A felek vasárnap kötöttek tűzszünetet.

A segélyeken vitatkozik a Fatah és a Hamász

A Hamász egy magas rangú tisztségviselője, Számi Hater csütörtökön elutasított mindennemű békéltető tárgyalást a rivális, mérsékeltebb Fatah mozgalommal. Számi Hater szerint az izraeli offenzíva sújtotta Gázai övezet újjáépítését szolgáló arab és nemzetközi adományoknak közvetlenül a Hamászhoz kell jutniuk, nem pedig Mahmúd Abbász elnök Fatahjához, mert szerinte az utóbbiban nem lehet megbízni.

Az Abbász vezette Palesztin Hatóság közben azt veti a Gázai övezetet uraló Hamász szemére, hogy erőszakos módszerekkel akadályozza a humanitárius szállítmányok eljuttatását a rászorulókhoz. A radikális szervezet fegyveres milicistái erővel eltulajdonítottak több tucat, segéllyel megrakott teherautót az övezetben - mondta csütörtökön a rámalláhi Palesztina Hangja rádióban Mahmúd Habas, a szociális ügyek minisztere.

A Hamász visszautasította ezt, mondván, hogy a szállítmányok olyan arab adományozóktól származtak, amelyek a gázai övezeti Hamász-kormányzatnak szánták azokat, és a járműveket szállítmányukkal együtt a kormányzat közraktáraiba vitték. Az ENSZ ezzel kapcsolatban csak annyit közölt, hogy egyetlen ENSZ-szervezetnek szóló szállítmányt sem térítettek el vagy támadtak meg.