Elfogták az egyik feltételezett londoni robbantót

Vágólapra másolva!
Pakisztánban elfogták és kihallgatták azt a férfit, a feltehetőleg a 2005-ös londoni terrortámadás egyik szervezője. Zabi at-Taifit hat másik emberrel együtt fogta el a CIA és a pakisztáni hírszerzés, a gyanús szerint mindannyian az al-Kaida tagjai.
Vágólapra másolva!

Pakisztánban csütörtökön kihallgatták a 2005. július 7-i londoni merényletek egyik feltételezett szervezőjét, akit előző nap fogtak el a pakisztáni titkosszolgálatok és az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) közös akciója során. A londoni tömegközlekedési eszközökön elkövetett robbantásokban 56-an haltak meg, köztük a négy merénylő.

A terrortámadások egyik szervezőjének tartott szaúd-arábiai férfit hat másik gyanúsítottal együtt vették őrizetbe szerda hajnalban Pakisztánban. Vélhetően az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat középszintű vezetői közé tartozik. Zabi at-Taifinak mondja magát, de elképzelhető, hogy álnevet használ, mint általában az Oszama bin Laden irányítása alatt álló terrorhálózat tagjai - közölték kihallgatói.

Váratlanul csaptak le rá, ezért nem tudott ellenállást kifejteni, amikor a biztonsági erők egy szélsőségesek elleni razzia során elfogták Pesavar egyik külvárosi kerületében. Az ázsiai ország északnyugati részén fekvő nagyváros közel van az afganisztáni határ mentén elterülő törzsi területekhez, ahol a tálibok, Afganisztán egykori iszlám fundamentalista urai és az al-Kaida újjászervezték erőiket.

Egy névtelenséget kérő hírszerzési illetékes szerdán a Reuters brit hírügynökségnek azt állította, hogy az őrizetbe vett szélsőségesek Afganisztánba tartó NATO-szállítmányok elleni merényletekre készültek.

"Az akciót a pakisztáni hírszerző szolgálatok és CIA-tisztek közösen hajtották végre" - mondta a pakisztáni biztonsági erők egyik neve mellőzését kérő tisztségviselője. Helyi biztonsági vezetők is megerősítették, hogy az amerikai ügynökök jelen voltak a gyanúsítottak elfogásakor. Hozzátették, hogy a razzia előtt és alatt egy robotrepülő körözött a célba vett házcsoport felett. A térségben csak a CIA-nak és az Afganisztánban harcoló amerikai haderőnek van ilyen fajta repülőgépe.