Könyvével sértette meg a hágai bíróságot Seselj

Vágólapra másolva!
A bíróság megsértése miatt emelt vádat a hágai törvényszék Vojislav Seselj szerb politikus ellen. A háborús bűnökkel vádolt Seseljn lehet az első vádlott, akit a bíróság megsértéséért is felelősségre vonhatnak. Könyvében a szerb politikus védett tanúk személyazonosságát fedte fel, hét évet is kaphat.
Vágólapra másolva!

A bíróság megsértése miatt vádat emelt a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) Vojislav Seselj szerb nacionalista politikussal szemben, aki háborús bűnök vádjával indult perében áll az ENSZ-törvényszék előtt. Ez az első eset, hogy hágai vádlottat háborús bűnök vádjával indult pere során a bíróság megsértése miatt is felelősségre vonhatnak.

A hágai törvényszék megsértéséért akár hétéves szabadságvesztés vagy százezer eurós pénzbírság is kiszabható, de a két büntetési tétel egyszerre is alkalmazható. A törvényszék azért indította meg az új eljárást Seselj ellen, mert a vádlott új könyvében felfedte három védett tanú személyazonosságát, egyéb adatokat közölt róluk, sőt vallomásaik egyes részleteit is ismertette, és az NT szerint ezzel tudatosan megsértette a törvényszék eljárási szabályzatát.

Az NT szerint Seseljnek nagy része volt a szerbek hírhedt félkatonai alakulatainak toborzásában az 1991-95 közötti délszláv háborúkban, és beszédei nagyban hozzájárultak az etnikai feszültségek felszításához.