Rádióüzenetben reklámozta gazdasági tervét Obama

Vágólapra másolva!
Egy 825 milliárdos gazdaságélénkítő terv mellett érvelt Barack Obama heti rádióüzenetében. A kedden hivatalba lépett amerikai elnök szerint az ösztönző csomag nélkül drámaian rosszabbodik majd a helyzet, a törvényhozók egy része szerint azonban túl nagy terhet róna a költségvetésre a terv megvalósítása. Obama változtatott elődje abortuszellenes politikáján is, újra kaphatnak támogatást a terhességmegszakítást végző szervezetek.
Vágólapra másolva!

Barack Obama amerikai elnök szombaton rádióüzenetben próbálta megszerezni a közvélemény támogatását egy 825 milliárd dolláros gazdaságélénkítő tervhez, amely a törvényhozók egy része szerint túlságosan nagy terhet róna a szövetségi költségvetésre. A négy napja hivatalba lépett elnök munkahelyteremtést, az egészségügyi ellátás javítását és a megújuló energiaforrások hasznosítását heti rádióüzenetében.

Az elnök szerint a héten több ember vesztette el az állását az Egyesült Államokban, mint az elmúlt 26 évben bármikor. Ha nem tesznek megfelelő lépéseket, a munkanélküliek aránya a tíz százalékot is átlépheti, az ország gazdasági teljesítménye pedig akár egybillió dollárral is visszaeshet - tette hozzá. "Ha nem cselekszünk bátran és gyorsan, az amúgy is rossz helyzet drámaian rosszabbodhat" - figyelmeztetett Obama, aki azt reméli, hogy a kongresszus egy hónapon belül elfogadhatja a gazdaság talpra állítását szolgáló törvényt. A Fehér Ház szombaton feltett honlapjára egy jelentést, amely a tervezett gazdasági ösztönző csomag várható hatásait fejti ki.

Obama kedden lépett hivatalba, olyan időszakban, amikor az Egyesült Államok a legsúlyosabb gazdasági helyzetben van az 1929-es világgazdasági válság óta. Az elnök pénteken az Fehér Házban találkozott az ellenzéki republikánusok és a demokraták vezetőivel. Kedden republikánus politikusokkal tárgyal majd a Capitoliumban, hogy megpróbáljon konszenzust kialakítani az ösztönző csomag mellett.

Obama az abortuszpártiak mellé állt

Pénteken Obama változtatott elődje abortuszellenes politikáján is: az új elnök feloldotta azokat a korlátozásokat, amelyekkel az előző kormányzat sújtotta a művi terhességmegszakítást lehetővé tevő, vagy ezzel kapcsolatban tanácsadást végző szervezeteket. Így a jövőben ezek a szervezetek is részesülhetnek kormányzati pénzekből, például családtervezési alapokból. George W. Bush elnöksége alatt e források zárva voltak előttük.

A demokrata párti elnök lépése diadalt jelent a terhességmegszakítás jogáért harcolók számára, a Szentszék azonban szombaton csalódásának adott hangot Obama döntése miatt. Rino Fisichella, az Élet Pápai Akadémiája elnöke azt üzente az elnöknek: ne higgye, hogy "aki hatalmon van, az dönthet élet és halál felől".