Obama kormányfőkkel és egy királlyal tárgyalt

Vágólapra másolva!
A brit és a kanadai kormányfővel, illetve a szaúdi királlyal egyeztetett pénteken telefonon Barack Obama. Ugyanakkor Kína csak megkésve gratulált az új amerikai kormány megalakulásához.
Vágólapra másolva!

A brit kormányfővel és több más ország vezetőjével, köztük a szaúdi királlyal egyeztetett pénteken telefonon a héten hivatalba lépett új amerikai elnök - közölte a Fehér Ház.

Barack Obama a tájékoztatás szerint különlegesnek nevezte Washington és London viszonyát a Gordon Brown brit kormányfővel folytatott beszélgetésben, amelyben szóba került többek között a világgazdasági válság leküzdését célzó együttműködés, a gázai helyzet és Afganisztán.

A The Daily Telegraph című londoni lap azt írta, az új amerikai kormány felülvizsgálja az amerikai-brit viszonyt, és a szigetország búcsút mondhat a megkülönböztetett bánásmódnak, immár egy lesz csak a sok szövetséges között. Obama a brit lap szerint inkább az ázsiai országokkal való viszonyra és a Közel-Keletre fog összpontosítani.

A szaúdi királlyal is egyeztetett Obama

Az amerikai elnök telefonon beszélt még Abdallah szaúdi királlyal és Stephen Harper kanadai kormányfővel. Azt kérte az arab ország vezetőjétől, támogassa a Gázai övezetbe irányuló fegyvercsempészet megakadályozását célzó erőfeszítéseket, egyúttal elismerését fejezte ki Abdallah királynak a közel-keleti békejavaslatok és a vallások közötti párbeszéd támogatásáért.

A kanadai miniszterelnökkel folytatott beszélgetés során Barack Obama megerősítette, hogy amerikai elnökként az első hivatalos külföldi útja - a hagyományoknak megfelelően - Kanadába vezet majd. Stephen Harperrel is szót ejtettek "a közös afganisztáni kihívásokról", valamint a világgazdaság állapotáról és az éghajlatváltozásról.

Kína csak három nap múlva gratulált

Három nappal az új amerikai elnök, Barack Obama hivatalba lépése után gratulált Kína az új washingtoni kormánynak.

Jang Csie-cse (Yang Jiechi) külügyminiszter pénteken felhívta amerikai kollégáját, Hillary Clintont, és megerősítette, hogy Peking a kétoldalú kapcsolatok erősítésére törekszik - jelentette az Új Kína.

"A Kína és az Egyesült Államok közötti viszony a legfontosabb kétoldalú kapcsolatok közé tartozik a világon" - mondta Jang a két ország közötti hivatalos kapcsolatok felvételének harmincadik évfordulóján. "Kína kész együttműködni az Egyesült Államokkal avégből, hogy a kétoldalú kapcsolatokat állandóan stratégiai és hosszú távú perspektívából tekintsék és ápolják" - mondta a külügyminiszter.

Lappangó feszültségek

A globális pénzügyi válság felerősítette a két fél között lappangó feszültségeket. Kína amerikai bírálói azt mondják, Peking nem tesz eleget a kínai belföldi kereslet ösztönzésére, ehelyett egyoldalúan támogatja az exportot.

Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter-jelölt pénteken úgy nyilatkozott, hogy Obama véleménye szerint Kína e célból "manipulálja a jüant". Az amerikai ipar képviselői felpanaszolják, hogy a kínai jüan még mindig erősen alulértékelt, ami az amerikai termékeket Kínában megdrágítja, míg a kínai árukat az Egyesült Államokban olcsóvá teszi.