Carla Bruni tagadja, hogy olasz terroristákért lobbizik

2009.01.26. 1:01

Carla Bruni, Nicolas Sarkozy francia államfő felesége visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint közbenjárt a brazil elnöknél az olasz szélsőbaloldali aktivista, Cesare Battisti ügyében. Az egykori terroristát Olaszországban elítéltek, Brazília azonban politikai menedékjogot nyújt neki. Róma fontolgatja, hogy hazahívja az olasz nagykövetet Brazíliából. 

Carla Bruni, a francia államfő hitvese visszautasította azokat az olasz sajtóban megjelent vádakat, amelyek szerint közbenjárt a brazil elnöknél a dél-amerikai országba menekült valamikori olasz szélsőbaloldali aktivista, Cesare Battisti ügyében.

A férfit Olaszországban többrendbeli emberölés miatt elítélték, s az olasz hatóságok kérték a kiadatását Brazíliától, a dél-amerikai ország azonban úgy döntött, politikai menedékjogot nyújt a két éve Rio de Janeiróban őrizetbe vett egykori gerillának.

A terrorizmus áldozatainak egy csoportja Olaszországban azzal vádolta Carla Brunit, hogy a brazil elnök többek között az ő közbenjárására határozott úgy, hogy nem adja ki Battistit az olasz hatóságoknak. Brazília a döntéssel magára haragította Olaszországot: Rómában kilátásba helyezték, hogy hazahívják az olasz nagykövetet Brazíliából. 

"Soha nem venném magamnak a bátorságot (hogy ilyet tegyek), először is, mert nem ilyen a világnézetem (mint Battistié). Soha nem próbáltam védeni Cesare Battistit" - mondta Carla Bruni a RAI olasz állami tévének. "Tényleg nem értem, hogyan gondolhatja valaki, hogy egy elnökfeleség ilyesmiről beszélhet egy másik ország államfőjével" - mondta Carla Bruni, aki férjével Brazíliában töltötte az ünnepeket. Két nappal karácsony előtt EU-brazil csúcstalálkozót tartottak Rio de Janeiróban a francia államfő és a brazil elnök részvételével.

Amikor az olasz köztévében rákérdeztek a baloldalhoz fűződő kapcsolatára, Carla Bruni azt felelte: "Én, baloldali? A férjem nem gondolja úgy, hogy baloldali lennék, azt mondja, sokkal összetettebb vagyok ennél".

Sarkozy 41 éves, olasz születésű, de ötéves kora óta Franciaországban élő feleségét korábban már bírálták olasz politikusok, mondván, rokonszenvez egy már felszámolt szélsőbaloldali olasz terrorszervezet, a Vörös Brigádok egy Franciaországban élő volt tagjával, Marina Petrellával. Amikor Franciaország tavaly októberben elutasította az olasz hatóságok kérését, hogy Párizs adja ki Rómának az Olaszországban gyilkosságért, emberrablásért és más bűncselekményekért életfogytiglanira ítélt 54 éves nőt, Bruni állítólag személyesen közölte a hírt Petrellával.

KAPCSOLÓDÓ CIKK