Szélvihar miatt nincs áram 680 ezer francia házban

Vágólapra másolva!
Hétfőn 680 ezer háztartásban nem volt áram, és 300 ezer ház maradt telefon nélkül Franciaországban a Délnyugat-Európán végigsöprő szélvihar miatt. Több francia megyében nincs telefon, és nem járnak a vonatok a sínekre zuhant fatörzsek miatt, a francia biztosítók szerint több száz millió eurós kár keletkezett. Spanyolország északi részén szintén mintegy 80 ezren maradtak áram nélkül a vihar miatt.
Vágólapra másolva!

Még hétfőn sem volt áram 680 ezer francia háztartásban a hétvégi viharok pusztítása miatt - közölte az EDF francia áramszolgáltató. Európa délnyugati részén szombaton söpört végig egy hatalmas szélvihar, amely Dél-Franciaországban, Spanyolország északi részén és Olaszországban is hatalmas pusztítást végzett.

A rendkívüli időjárás 27 ember életét követelte Európában, nyolcan Franciaországban, 15-en Spanyolországban, négyen pedig Olaszországban haltak meg. A vihar zavarokat okozott a légi-, a közúti és a vasúti közlekedésben, Franciaországban közel 2 millió otthont fosztott meg az áramellátástól - ebből 680 ezer háztartásban nem állt hétfőig helyre a szolgáltatás.

Pierre Gadonneix, az áramszolgáltató elnöke megígérte, hogy az érintett háztartások 90 százalékában egy héten belül helyreáll a szolgáltatás, de a leginkább sújtott Landes megyében tovább is eltarthatnak a munkálatok. A hibaelhárításon az ország minden részéből riasztott 1200 szakember dolgozik a hadsereg kivezényelt katonáinak segítségével. Öt napon belül a teljes magasfeszültségű vezetékhálózat működni fog - ígérte az EDF vezetője.

Franciaország délnyugati megyéiben hétfőn még szünetelt a tanítás, de a sínekre esett fák eltakarítása és a vezetékek helyreállításí után a vonatközlekedés fokozatosan megindult. Telefon viszont nem volt 300 ezer háztartásban, a France Télécom szolgáltató közlése szerint csak a hét vége felé fognak újra működni a vonalak.

A pusztító szélvihar elvonulása után jelenleg leginkább az árvíztől tartanak a délnyugati megyékben. A szélvihart óriási esőzések kísérték, emiatt jelentősen megemelkedett a folyók vízszintje. A Météo France további esőzést jelez a régió hat megyéjében, ahol az árvízveszély négyes skáláján a harmadfokú, narancs riasztás érvényes.

Százmilliós károk

A Francia Biztosítótársaságok Szövetségének (FFSA) előzetes becslése szerint több száz millió euróra becsülhető a Franciaország délnyugati részén végigsöprő hatalmas szélvihar által okozott kár összege. Pontosabb becslés az elkövetkező napokban, legkésőbb a hét végére várható. Michele Alliot-Marie belügyminiszter azt közölte, hogy "a lehető leghamarabb kihirdetik a természeti katasztrófa állapotát" az érintett megyékben azért, hogy a biztosítók minden kárt megtérítsenek.

Francois Fillon francia kormányfő délután egyeztetésre hívta hivatalába a helyreállításban közreműködő szervek, a biztosítók, a vasúttársaság és az áramszolgáltatók képviselőit. A miniszterelnök a találkozó után elmondta: a jelentős károkra tekintettel a természeti katasztrófáról szóló miniszteri rendelet már várhatóan kedden megszületik. Ezzel párhuzamosan a párizsi kormány az Európai Bizottság szolidaritási alapjától is támogatást kért a károk helyreállításához - olvasható a külügyminisztérium közleményében.

Közben Spanyolországban tizenötre emelkedett hétfőn az orkán ismert halálos áldozatainak száma. Két nappal az ítéletidő után, hétfőn Galiciában és az ország északkeleti részén fekvő Katalóniában még mindig 80 ezer ember volt kénytelen nélkülözni az elektromos áramot.

Legutóbb 1999-ben tört ki hasonló vihar Európában - akkor 92 ember halt meg, és sok milliárd frank értékű anyagi kár keletkezett. Akkor csaknem 4 millióan maradtak áram nélkül, és több mint három hétbe került, amíg sikerült helyreállítani az áramszolgáltatást.