Több afganisztáni halottra számít az amerikai alelnök

Vágólapra másolva!
Fel kell készülni arra, hogy emelkedni fog az afganisztáni harcok halálos áldozatainak száma az amerikai hadseregben - ismerte el Joe Biden amerikai alelnök egy interjúban. Barack Obama kormánya várhatóan megduplázza az Afganisztánban, illetve a pakisztáni határnál harcoló amerikai csapatok létszámát.
Vágólapra másolva!

Az Obama-kormány figyelmeztette az amerikai közvéleményt: készüljenek fel, hogy az Egyesült Államok afganisztáni veszteségei nőni fognak, mivel felerősítik az al-Kaida és a tálibok ellen folytatott hadműveleteket. Joe Biden amerikai alelnök szombaton beszélt arról, hogy az amerikai katonák az eddiginél több csapást mérnek majd ellenségeikre a térségben - írja a Guardian.

A múlt héten hivatalba lépett kormány várhatóan 60 ezer főre növeli, vagyis megduplázza az Afganisztánban harcoló amerikai katonák létszámát. Mikor ezzel kapcsolatban egy tévéinterjúban Bidentől azt kérdezték, számítani kell-e arra, hogy ezzel tovább nő a harcok halálos áldozatainak száma, az alelnök azt mondta: "Gyűlölöm ezt mondani, de igen, szerintem erre kell számítani".

A Guardian szerint az afganisztáni katonai jelenlét komoly politikai kockázatot jelent Obama számára, mivel az áldozatok számának növekedésével előfordulhat, hogy ugyanolyan népszerűtlenné válik az afganisztáni hadviselés, mint az iraki háború. Az új elnök első katonai jellegű intézkedése az volt, hogy büntetést rendelt el két, pakisztáni területet ért rakétatámadás miatt, amelyben 22 civil vesztette életét, köztük a beszámolók szerint nők és gyerekek. A pakisztáni kormány tiltakozott a támadás miatt.

Tavaly legkevesebb 30-szor támadta az amerikai hadsereg - többnyire pilóta nélküli repülőgépről kilőtt rakétákkal - Pakisztán északnyugati részén a törzsi területeket. A támadásoknak többnyire civil áldozataik voltak. Feltételezések szerint a nehezen megközelíthető törzsi területeken húzza meg magát az Afganisztánban harcoló tálibok sok fegyverese, de itt rejtőzködik több al-Kaida-vezető is. Ebben az országrészben nem érvényesül a pakisztáni kormány hatalma, inkább a törzsi vezetők befolyása jelentős.