Kirill lett a tizenhatodik orosz pátriárka

Vágólapra másolva!
Kirill eddigi szmolenszki és kalinyingrádi metropolitát választotta meg az orosz ortodox egyház 16. pátriárkájává a papi és világi küldöttekből összeállított zsinat kedden az egyház főtemplomában, a moszkvai Megváltó Krisztus templomban: az új egyházfőt, aki II. Alekszij decemberben bekövetkezett halála után átmenetileg vezette az egyházat, február 1-jén iktatják be tisztségébe.
Vágólapra másolva!

Kirill 508, a másik jelölt, Kliment metropolita 169 szavazatot kapott. A zsinat első plenáris ülése kedden, moszkvai idő szerint délben kezdődött meg szigorú biztonsági intézkedések közepette.

A zsinat a főpapi gyűlés által választott három jelölt közül kettőre szavazott: a főpapoktól Kirill metropolita 93, Kliment 32 és Filaret 16 szavazatot kapott, de az utóbbi később elállt a jelöléstől. Egy főpap javasolta, hogy kockavetéssel döntsenek a jelöltek között, de a küldöttek, eleget téve a Szent Szinódus indítványának, titkos szavazást tartottak.

A zsinaton Kirill egyebek között kijelentette, hogy az orosz ortodox egyház nem köt kompromisszumokat más keresztény vallásokkal a hit kérdéseiben, és szót emelt Az ortodox hit alapjai elnevezésű tantárgy kötelező iskolai bevezetése mellett. Az egyház által javasolt tantárgy bevezetésének kérdéséről évek óta szenvedélyes vita folyik Oroszországban.

Kirill pályafutása

Kirill, Moszkva és egész Oroszország pátriárkája, az orosz ortodox egyház 16. vezetője. Eddig szmolenszki és kalinyingrádi metropolita volt.

Az egyházi vezető 1946-ban született Leningrádban egy ortodox pap családjában. Polgári neve Vlagyimir Mihajlovics Gungyajev. A középiskola elvégzése után beiratkozott a Leningrádi Teológiai Szemináriumba, majd a Leningrádi Teológiai Akadémiára, amelyet kiváló eredménnyel végzett el. 1969-ben Kirill néven szerzetessé avatták, majd még ugyanebben az évben diakónussá és pappá szentelték.

Modernizálásra törekszik

1984 decemberétől volt szmolenszki és vjazmai, majd 1988 óta szmolenszki és kalinyingrádi érsek. 1989 novembere óta állt a moszkvai patriarkátus külkapcsolatokkal foglalkozó osztályának élén. 1991-ben emelték metropolitai rangra.

II. Alekszij pátriárka tavaly december 5-i elhunyta után egy nappal tették meg az egyház ideiglenes vezetőjévé.

Kirill az orosz ortodox egyház nyilvánosság előtt legtöbbet szereplő tisztségviselőinek egyike, az egyház modernizálására irányuló törekvések képviselőjének tartják. Elnyerte egy sor oroszországi és külföldi teológiai egyetem kitüntető címét, így a budapesti Református Teológiai Akadémia díszdoktori címét is.