Orvosi szakvéleményre várnak Malina Hedvig ügyében

2009.01.28. 21:34

Március végén várható újabb lépés Malina Hedvig ügyében, aki ellen jelenleg hamis tanúvallomás miatt folyik eljárás Szlovákiában - közölte a szlovák legfőbb ügyész. Ekkorra készül el ugyanis az évek óta húzódó ügyről az orvosi szakvélemény.

Már csak az orvosi szakvéleményekre vár a szlovák főügyészség a Malina Hedvig-ügyben, hogy további lépéseket tegyen - jelentette ki Dobroslav Trnka szlovák főügyész szerdán Pozsonyban. A szakvélemények várhatóan március végére készülnek el.

"Megvárjuk az orvosi szakvéleményeket, mert most ilyen bizonyítékaim nincsenek. Azután döntök, hogy miként folytatódjon az ügy" - jelentette ki Trnka.

A főügyész sajtóértekezletén kifejtette: ha Malina Hedvig alávetné magát a hazugságvizsgálatnak, s az számára kedvező eredménnyel végződne, akkor leállíthatnák a hamis tanúvallomás címén ellene folyó eljárást. Trnka közölte: Malina Hedvig maga választhatja ki, hogy melyik szakembernél kívánja alávetni magát a hazugságvizsgálatnak. A főügyész ugyanakkor megismételte korábbi álláspontját, miszerint a hazugságvizsgálati teszt külföldön való elvégzése - ahogy azt Malina Hedvig ügyvédje, Roman Kvasnica követeli - ellentétes a hatályos törvényekkel.

Malina Hedvig két állítólagos támadója decemberben Szlovákiában vetette alá magát a hazugságvizsgáló detektornak, a hozzáférhető információk szerint számukra kedvező eredménnyel. A hatályos szlovák törvények értelmében a hazugságvizsgáló detektorral elvégzett tesztek eredménye a bírósági tárgyaláson nem használható fel.

Malina Hedvig azt állítja, hogy két "ismeretlen bőrfejű" megverte az utcán, mert magyarul beszélt. A rendőrség mintegy két hétig nyomozott a tettesek után, aztán váratlanul arra a következtetésre jutott, hogy a lányt senki sem verte meg, az esetet ő maga találta ki. Azóta ellene folyik eljárás.

A legfőbb ügyészség 2007 őszén vette át az ügyet, s noha már igen sok embert kihallgattak, érdemi fejlemény máig nincs. A sértettből gyanúsítottá vált Malina Hedvig, aki időközben férjhez ment szlovák barátjához és tavaly nyáron kisbabát szült, több mint két éve harcol eredménytelenül igazáért.

KAPCSOLÓDÓ CIKK