Vágólapra másolva!
Miközben az izraeli Nagyrabbinátus megszakította a kapcsolatát a Vatikánnal Richard Williamson holokauszttagadó püspök visszafogadása miatt, a pápa ismét felemelte szavát a holokauszt tagadása ellen. Williamson ellen, aki a múlt héten ismét vitatott állításokat tett a holokauszttal kapcsolatban, a regensburgi ügyészség uszítás miatt vizsgálatot indított.
Vágólapra másolva!

Meghatározatlan időre megszakította hivatalos kapcsolatait a Vatikánnal az izraeli Nagyrabbinátus, miután XVI. Benedek pápa visszafogadta az egyház kebelére Richard Williamson holokauszttagadó püspököt. "Nyilvános bocsánatkérés és ennek az intézkedésnek a visszavonása nélkül nagyon nehéz lesz folytatni a párbeszédet" - írta a Nagyrabbinátus főigazgatója a Vatikánnak.

Williamson püspök egy múlt heti televíziós interjúban azt mondta: a történelmi tények ellentmondanak a gázkamrák létezésének. Szerinte a nácik nem 6 millió zsidót gyilkoltak meg, hanem legfeljebb 200-300 ezret, de egyiküket sem gázkamrában. A püspök ellen a regensburgi ügyészség uszítás miatt indított vizsgálatot, a regensburgi püspök pedig kitiltotta a kelet-bajorországi egyházmegye összes templomából és épületéből.

Eközben szerdán XVI. Benedek pápa ismét nyomatékosan felemelte szavát a holokauszt tagadása ellen, illetve "teljes mértékű és megkérdőjelezhetetlen szolidaritásáról" biztosította a zsidóságot. A zsidók kiirtására tett kísérletnek a "felejtés és tagadás" elleni intő jelnek kell lennie az összes nép számára - mondta a pápa általános audienciáján.