Éles lőszerrel tartatják be a kijárási tilalmat Madagaszkáron

Vágólapra másolva!
Napok óta tartanak a zavargások Madagaszkáron, ahol tisztázatlan körülmények között több mint félszáz ember vesztette eddig életét. Az ellenzékiek által szervezett sztrájk fajult előbb fosztogatássá, aztán gyilkolássá. Az egész országban kijárási tilalmat vezettek be, és a rendőrség éles lőszerrel lő bárkire, aki az utcára merészkedik.
Vágólapra másolva!

Huszonöt elszenesedett holttestet találtak kedden Madagaszkár fővárosában, Antananarivóban egy üzletközpontban, miután fosztofgatássá fajultak a szigetországban napok óta tartó zavargások - írja a Le Monde francia napilap. Az áldozatok a felismerhetetlenségig összeégtek.

Az erőszakos cselekmények az ellenzék által szervezett sztrájk első napján kezdődtek. Az ellenzék az államfő, Marc Ravalomanana politikájával szemben tiltakozott a francia lap szerint. Ravalomanana 2002 óta van hatalmon, és ellenfelei autokratikus vezetése miatt bírálják.

A madagaszkári rendőrség egy nap bizonytalanság után kedden lépett fel a zavargásokká fajult kormányellenes tüntetések ellen a fővárosban, Antananarivóban - írja az MTI. A hadsereg kedden este kiterjesztette az eddig csak a fővárosra érvényes kijárási tilalmat az egész trópusi sziget területére. A rendőrség egy illetékese bejelentette, hogy éleslőszerrel lőnek mindenkire, aki megszegi a tilalmat.

Hatvan halálos áldozat

Kedd estig hatvanra nőtt az erőszakos cselekmények ismert halálos áldozatainak száma. Kedden délután öt fosztogatót agyonlőttek a fővárosban - jelentette az Antsiva nevű rádióadó, de nem világos, hogy a karhatalom emberei végeztek-e velük, vagy mások. A sziget délnyugati részén fekvő kikötővárosban, Tulearban indiai tulajdonú üzletek húsz fosztogatóját lőtték le, de itt sem tudni, kik adták le a lövéseket. Egy halottat találtak egy kifosztott antananarivói bevásárlóközpont raktárában. Az előző napon három tüntetőt lőttek le, további tizenegyet pedig társai tapostak halálra egy tülekedésben.

A politikai tiltakozások közvetlen kiváltó oka az volt, hogy kikapcsolták az ellenzék vezetőjének, Antananarivo polgármesterének a nézeteit hirdető rádióadót. Andry Rajoelina polgármester azzal vádolja a kormányt, hogy elsikkasztja a közpénzeket és veszélybe sodorja a demokráciát. Egy korábbi rádióbeszédében azt állította, hogy a fegyveres erők őt támogatják, s azt tervezi, hogy ideiglenes kormányt alakít.

Menekülés a beszéd után

Marc Ravalomanana köztársasági elnök vasárnap óta először kedden jelent meg a nyilvánosság előtt, és párbeszédre tett felhívást. "Nemzeti egységre és párbeszédre szólítok fel" - mondta egy rádióbeszédben az elnök. "Felszólítom a nemzetközi közösséget és az egyházakat is, hogy tegyenek meg mindent a két fél közeledéséért" - tette hozzá.

Az államfő mindenesetre jobbnak látta helikopterrel az Afrika keleti partjai előtt fekvő sziget viszonylag nyugodtabb nyugati részére menekülni rádióbeszéde után.

Rajoelina polgármester ugyanabban a rádióban megszólalva felfüggesztette a kormányellenes tüntetéseket. Mindenki otthon marad - mondta, de azt is közölte, hogy aznap nem volt semmiféle "megbeszélés vagy párbeszéd" a hatalommal.

Felhívását általában kedvezően fogadták: Antananarivo központjában kedden nem volt tömegmegmozdulás, viszont vidékről több helyről is fosztogatás híre érkezett. Négy nagyobb vidéki városban voltak fosztogatások és gyújtogatások. Ezek fő célpontjai az államfő cégbirodalmához tartozó üzletek és bevásárlóközpontok voltak.