A szlovákok szerint törvényes volt a dunaszerdahelyi roham

Vágólapra másolva!
Törvényes volt a szlovák rendőrség fellépése november elsején a dunaszerdahelyi DAC és a pozsonyi Slovan Bratislava mérkőzésén, amelyen öt magyar állampolgár megsérült - ismertetette a szlovák vizsgálat eredményét csütörtökön a szlovák belügyminisztérium. A tárca szerint a szurkolók négyféle bűncselekményt is elkövettek. 
Vágólapra másolva!

A szlovák belügyminisztérium befejezte a november elsején a dunaszerdahelyi futballmérkőzésen történtek felülvizsgálatát, és megállapította, hogy a szurkolók törvényt sértettek - közölte csütörtökön Erik Tomás, a belügyminisztérium szóvivője. A szurkolók négyféle bűncselekményt követtek el, ezeket jelenleg vizsgálják ki. További 11 kihágásért a tettesekre pénzbüntetést szabtak ki - közölte a szóvivő

A DAC helyi labdarúgócsapat és a pozsonyi Slovan Bratislava mérkőzésén a szlovák rendőrök benyomultak a hazaiak szektorába - ahol magyarok is voltak -, és összecsaptak a szurkolókkal. Összesen 31 drukkert állítottak elő, köztük 16 magyar állampolgárt. Tizenegyen megsérültek, köztük öt magyarországi szurkoló volt.

A szlovák belügyminisztérium szerint a mérkőzés szervezője, a dunaszerdahelyi FK DAC labdarúgóklub nem teljesítette kötelességeit, ezért szükség volt a rendőri segédletre, amelyet a szlovák parlament védelmi és biztonsági bizottsága, valamint a szlovák főügyészség is törvényesnek minősített. A szóvivő közölte: a tapasztalatok alapján a szlovák parlament november elején megszigorította a sportesemények rendezésének a szabályait. A rendezvényeket a feltételek be nem tartása esetén a rendőrség akár be is tilthatja.

A mérkőzésen történt rendőri beavatkozás feszültséget okozott Szlovákia és Magyarország között. A magyar fél aránytalannak tartotta a rendőri beavatkozást, és annak jogosságát alátámasztó bizonyítékokat követelt a szlovákoktól. A szlovák rendőrség azt állította, hogy bizonyító erejű videofelvétellel rendelkezik. Ezt azonban a mai napig nem adta át Magyarországnak. A pozsonyi sajtó szerint valószínűleg nincs ilyen felvétele a szlovák rendőrségnek.