Megsokszorozódott a drogtermelés Afganisztánban

Vágólapra másolva!
Húszszor több mákot termesztenek Afganisztánban ma, mint a NATO 2001-es bevonulásakor. Az afgán parasztok anyagi helyzete a drogok mennyiségének növekedésével együtt romlik.
Vágólapra másolva!

A NATO-kontingens jelenléte óta Afganisztánban több mint húszszorosára nőtt a kábítószer előállítására alkalmas növények vetési területe - írta csütörtökön a News című pakisztáni lap.

Az újság szerint az elmúlt években Afganisztánban hirtelen megugrott a kábítószer előállítására alkalmas növények vetési területe, miközben a NATO-hadjárat egyik elsődleges célja a drogtermelés elleni harc, ezen belül is a szóban forgó területek felszámolása volt. A NATO azért harcol a kábítószer kereskedelem ellen, mert annak bevételei nagyrészt a tálib ellenállókhoz kerül.

Míg 2001-ben, a NATO bevonulásakor Afganisztánban mintegy nyolcezer hektáron termesztettek mákot, 2008 végére a termésterület elérte a 157 ezer hektárt, ráadásul két és félszeresére nőtt a terméshozam is.

A lap szerint a drogtermelés az egyik oka annak, hogy romlott az afganisztáni lakosság nagy részének anyagi helyzete. Az afgán parasztok - más bevételi források híján - kénytelenek mákot termeszteni, amelyet a helyi drogmaffia embereinek adnak el.