Kiutasítják a gyors kezű zsoldosokat Irakból

Vágólapra másolva!
Nem hosszabbítja meg a véres lövöldözéseiről hírhedt Blackwater amerikai biztonsági cég működési engedélyét az iraki kormány. A társaságnak mennie kell, amint az USA és Irak kidolgozza a hasonló cégek működésének feltételeiről szóló szabályozást. Emberei - ha nem voltak érintettek egyetlen korábbi lövöldözésben sem - más cégek alkalmazottaiként maradhatnak.
Vágólapra másolva!

Nem hosszabbítja meg a Blackwater amerikai biztonsági cég működési engedélyét az iraki kormány - írja a Washington Post. A Blackwater emberei látják el többek között a bagdadi amerikai nagykövetség és az amerikai diplomaták védelmét.

A fegyveresek számtalan alkalommal keveredtek vitatott összecsapásokba, lövöldözésekbe az elmúlt években Irakban, miközben mentességet élveztek a helyi törvények hatálya alól.

A döntésről múlt pénteken tájékoztatta az amerikai nagykövetséget az iraki belügyminisztérium. Azok a Blackwater-alkalmazottak, akik nem keveredtek vitatott ügyekbe, továbbra is vállalhatnak munkát Irakban - egy másik biztonsági céggel szerződve. A Blackwaternek azonnal el kell hagynia az országot, amint kidolgozzák a hasonló biztonsági cégek működését szabályozó egyezményt az USA és Irak diplomatái.

A lépés jelzi, az USA képtelen volt meggyőzni az iraki kormányt arról, hogy továbbra is biztosítson immunitást a cég embereinek - akik fejenként naponta legalább 1200 dollárt keresnek. Meg is dolgoztak a pénzért: a Blackwater által biztosított akciók alkalmával egyetlen amerikai sem vesztette életét.

Csakhogy annál több iraki halt meg a cég emberei által elkövetett lövöldözésekben. A leghalálosabb összecsapás 2007 szeptemberében történt, a bagdadi Niszúr téren, ahol 17 civil vesztette életét, amikor a blackwateresek viszonoztak egy őket ért állítólagos támadást. Az érintett biztonsági embereket azóta bíróság elé állították az USA-ban, ötüket szándékos emberöléssel vádolják. Egy 2007-es amerikai kongresszusi jelentés szerint 2005 óta 200 lövöldözésbe keveredtek a cég emberei, volt köztük olyan, aki részegen lövöldözött civilekre.

A helyi törvények alóli mentesség eltörlése már tavaly óta napirenden van. Sokan attól tartottak, hogy a biztonsági érintett cégek - a Blackwateren kívül a nagyobbak közé tartozik még a DynCorp és a Triple Canopy - emiatt kivonulnak Irakból. Ez azonban nem történt meg, a nyugati cégek ehelyett szorosabb kapcsolatot igyekeznek kialakítani az iraki kormánnyal, sőt egyre több iraki biztonsági embert alkalmaznak.