Még mindig rágódnak a dunaszerdahelyi focibalhén

Vágólapra másolva!
Továbbra sem ért egyet Szlovákia és Magyarország a dunaszerdahelyi focimeccsel kapcsolatban - nyilatkozta Draskovics Tibor igazságügy-miniszter, aki szlovák kollégájával tárgyalt a tavalyi botrányos mérkőzésről. A novemberi dunaszerdahelyi focimeccsen szlovák rohamrendőrök nyomultak be az egyik szektorba - 16 magyart előállítottak, a 11 sérült közül 5 magyar szurkoló volt.
Vágólapra másolva!

Pozsony és Budapest továbbra is eltérő módon ítéli meg a szlovák rendőrök szurkolók elleni fellépését a tavaly novemberi dunaszerdahelyi focimeccsen - jelentette ki Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter pénteken, miután Pozsonyban megbeszélést tartott szlovák kollégájával, Stefan Harabínnal.

A két miniszter pénteken arról egyeztetett, hogyan lehetne kiszélesíteni a szlovákiai, illetve a magyarországi szélsőségesek elleni törvényes fellépést. A szlovák belügyminisztérium egy nappal korábban fejezte be a focimeccsen történtekkel kapcsolatos vizsgálatát. Eszerint a dunaszerdahelyi rendőrroham törvényes volt, a szurkolók négyféle bűncselekményt is elkövettek.

Draskovics szerint dunaszerdahelyi ügyben "már valószínűleg megmarad" Szlovákia és Magyarország eltérő véleménye. Ugyanakkor szerinte jót jelent, hogy a szlovák kormány több jogi lépést tart szükségesnek a stadionok biztonságának növeléséért. A miniszter szerint ez annak a jele, hogy "az események Szlovákiában is tanulságként szolgáltak". A szlovák igazságügy-miniszter pedig értékelte a "magyar fél igyekezetét, hogy erélyesebben lépjen fel a huliganizmus és a szélsőségesség ellen".

A november 1-jén játszott dunaszerdahelyi DAC-Slovan labdarúgó-mérkőzésen szlovák rohamrendőrök benyomultak a hazaiak szektorába - ahol magyarok is voltak -, és rátámadtak az emberekre. Összesen 31 drukkert állítottak elő, köztük 16 magyar állampolgárt. Tizenegyen megsérültek, köztük öt magyarországi szurkoló.

A mérkőzésen történt rendőri beavatkozás feszültséget okozott Szlovákia és Magyarország között. A magyar fél aránytalannak tartotta a rendőri beavatkozást, és annak jogosságát alátámasztó bizonyítékokat követelt a szlovákoktól. A szlovák rendőrség azt állította, hogy bizonyító erejű videofelvétellel rendelkezik, ezt azonban a mai napig nem adta át Magyarországnak. A pozsonyi sajtó szerint valószínűleg nincs ilyen felvétele a szlovák rendőrségnek.