Felrobbant tartályautó miatt 111 kenyai halt meg

Vágólapra másolva!
Egymásnak ellentmondó hírek szerint legalább 94-en, de lehet, hogy 111-en haltak meg Kenyában azután, hogy lángra lobbant egy felborult tartályautóból kiömlött benzin.
Vágólapra másolva!

A baleset szombaton történt az ország középső részén fekvő Molo városnál. A tartályautó leszaladt az úttestről, és oldalára borult. Ezután több százan rohamozták meg, hogy a szabad prédává vált benzint marmonkannákba szivattyúzva ingyen üzemanyaghoz jussanak. A benzin ekkor váratlanul belobbant. Raila Odinga kenyai miniszterelnök sajtótájékoztatóján közölte, hogy vélhetően egy eldobott cigaretta miatt történt a tragédia.

Az áldozatok számáról egyelőre ellentmondásosak a jelentések: a helyi rendőrség, illetve a kenyai vöröskereszt illetékesei egybehangzóan legalább 111 halálos áldozatról adtak hírt, míg George Sitoti belügyminiszter közölte, hogy legalább 94-en haltak meg, és 178-an szenvedtek égési sérüléseket. Sok holttest a felismerhetetlenségig összeégett.

A tragédia kapcsán a kenyai média bírálta a kormányt a katasztrófahelyzetekre való felkészületlensége miatt. Szerdán a főváros, Nairobi egyik áruházában történt tűzvészben 25 ember halt meg. A tragédia után a helyi sajtó a hatóságok szemére vetette, hogy a hárommilliós fővárosban mindössze egy tűzoltóállomás van, ráadásul egy olyan zsúfolt negyedben, ahol az állandó forgalmi dugók miatt nehezen lehet közlekedni.