Megszűnt a vizitdíj a regionális cseh kórházban

Vágólapra másolva!
Megszüntette a regionális kórházakban és a patikákban a vizitdíj fizetését a Cseh Szociáldemokrata Párt. A magánkórházak, valamint a cseh gyógyszerészeti kamara és a háziorvosok szövetsége is élesen bírálta a lépést.
Vágólapra másolva!

Megszűnt a vizitdíjak, illetve minden másfajta illeték fizetése vasárnaptól a régiók tulajdonában lévő kórházakban és gyógyszertárakban Csehországban. A vizitdíjak eltörlése a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) legfőbb ígérete volt októberben a regionális helyhatósági választások előtt. Miután az ellenzéki párt minden régióban fölényesen megnyerte a választást, a regionális elöljárók januárban megállapodtak, hogy a tulajdonukban lévő egészségügyi intézményekben a páciensek helyett az egyes régiók fogják fizetni a törvény által megszabott illetékeket.

Formálisan ezt úgy oldották meg, hogy február elsejétől kezdve mindenki, aki felkeresi a regionális egészségügyi intézményeket egy nyilatkozatot ír alá, miszerint elfogadja a régió ajándékát, hogy az fizesse helyette a vizitdíjakat. Várható, hogy a lépés következtében jelentősen megnő a regionális egészségügyi intézmények forgalma, míg a magánkézben lévő intézményeké csökken.

A cseh gyógyszerészeti kamara és a háziorvosok szövetsége is élesen bírálta a szociáldemokrata vezetés alá került régiók lépését, és azt állítja, hogy erre a páciensek végül is ráfizetnek, mert megszűnik az illetékek szabályozó szerepe, és az emberek újra a kelleténél gyakrabban fognak orvoshoz járni, illetve pazarlóak lesznek a gyógyszerekkel. A patikusok arra is figyelmeztettek: követelni fogják a régiók vezetésétől, hogy térítse meg kiesett bevételeiket. Ha ez nem történik meg, arra kényszerülnek, hogy megdrágítsák a gyógyszereket.

A gyógyszerészek és a háziorvosok szerint a régiók lépése egyenlőtlen feltételeket teremtett az egészségügyi piacon, és indokolatlan előnyhöz juttatott egyes kórházakat és patikákat.

Csehországban 2008 januárjában vezették be az egészségügyi illetékeket. Egy látogatás az orvosnál, illetve a vény minden egyes tétele 30-30 koronába kerül. A kórházi napidíj 60 korona, míg a mentők, valami az éjjeli, illetve a hét végi ügyeletek igénybevételéért 90 koronát kell fizetni.

A rendszer éles viták tárgya a parlamentben is. Valószínű, hogy már a közeljövőben eltörlik a 18 éven aluliak vizitdíj-fizetési kötelezettségét.