Gyerekkórházat ágyúztak Srí Lankán

Vágólapra másolva!
Tüzérségi lövedék talált egy el kórházat Sri Lanka északi részén. A területet a kormánnyal szembenálló tamil tigrisek ellenőrzik. A BBC szerint egyelőre nem világos, ki lőtt, az MTI azt írja, a kormányerők tüzérsége talált telibe a kórházat. Az áldozatok számáról egyelőre nincsenek hírek.
Vágólapra másolva!

Tüzérségi lövedék talált el egy kórházat Sri Lanka északi részén, amelyet az ellenzéki szakadár szervezet, a tamil tigrisek felügyelnek - írja a BBC. Az MTI azt írja, hogy a kormányerők tüzérsége talált telibe a kórházat, a BBC szerint viszont egyelőre nem világos, hogy ki lőtt.

A lövedék Puthukkudiyiruppu település kórházának azt a szárnyát érte, ahol gyermekeket ápolnak. Gordon Weiss, az ENSZ szóvivője a BBC-nek azt mondta: nem tudják, hány áldozatot követelt a csapás, a kórház alkalmazottai jelenleg számolják össze a holttesteket. Az áldozatok között azonban várhatóan sok lesz a nők és a gyerekek száma.

A kórház közel 500 beteg befogadására alkalmas. Az ENSZ szóvivő szerint azonban az intézmény annyira zsúfolt volt, hogy több beteg a földön feküdt. A csapás a nemzetközi jog súlyos megsértése volt - tette hozzá a szóvivő.

A Tamil Eelam Felszabadító Tigrisei (LTTE) nevű szakadár szervezet az ország északi részén harcol a kormánykatonákkal. A vasárnap eltalált kórház a tamilok egyik utolsó egészségügyi ellátó intézménye. A hadsereg egyelőre nem kommentálta a kórház elleni támadást.

A tamilok 37 éve harcolnak azért, hogy önálló államot hozzanak létre az India közelében fekvő, háromnegyed részben buddhista lakosságú egykori Ceylon északi-északkeleti térségében. A harcoknak 1972 óta már több mint 70 ezer áldozata van.