Egy év alatt kivonná a katonák zömét Irakból Obama

Vágólapra másolva!
A jövő évi futballdöntőre hazavinné az Irakban állomásozó katonák többségét Barack Obama amerikai elnök. A két ország közti megállapodás 2011-ben határozta meg a csapatkivonás határidejét, de Obama azt mondta, eljött az ideje, hogy az irakiak felelősséget vállaljanak a saját biztonságukért.
Vágólapra másolva!

Az amerikai csapatok többsége egy éven belül hazatérhet Irakból - ígérte egy televíziós interjúban Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke. Az NBC tévécsatornának adott élő interjújában Obama igennel válaszolt a riporter kérdésére, hogy hazatérhet-e a katonák "jelentős része" a következő Super Bowlra, az amerikai futballdöntőre (az interjút vasárnap, az idei Super Bowl napján készítették).

Obama szerint mára az irakiak készen állnak arra, hogy felelősséget vállaljanak a saját biztonságukért. Az amerikai elnök már a választási kampányban azt ígérte, hogy kivonja a csapatokat Irakból, és az afganisztáni hadszíntérre fog koncentrálni, ahol az utóbbi időben jelentősen megerősödtek a tálib lázadók. A washingtoni kormányzat tervezi, hogy másfél éven belül a jelenlegi 36 ezerről 60 ezerre növeli a közép-ázsiai országban állomásozó katonái számát.

Az Egyesült Államok 2003-ban döntötte meg Szaddám Huszein rendszerét és szállta meg Irakot, ahol jelenleg 140 ezer katonát állomásoztat. Az Irak és az USA által tavaly kötött egyezmény 2011-et jelölte meg a csapatkivonás végső határidejeként. Irakban a harcok kezdete óta 4236, Afganisztánban 644 amerikai katona esett el.