Hillary Clinton a Lewinsky-botránnyal viccelődött eskütételekor

Vágólapra másolva!
Hillary Clinton amerikai külügyminiszter a Monica Lewinsky-botránnyal viccelődött férje, Bill Clinton exelnök jelenlétében, amikor hétfőn letette a hivatali esküt. Amerikai diplomaták szerint Clinton első külföldi útja a Távol-Keletre fog vezetni.
Vágólapra másolva!

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter helyi idő szerint hétfőn Washingtonban letette a hivatali esküt. A ceremónián nagy derültséget keltett, amikor homályos utalást téve a Monica Lewinsky-botrányra köszönetet mondott férjének, a jelenlevő Bill Clinton exelnöknek a sokféle élményért, ami az életben érte.

"Annyira hálás vagyok neki, amiért életemben mindenféle élményben részem lehetett" - fogalmazott az ünnepségen, és mondata közepén nyomatékos szünetet tartott. Válaszként a diplomaták, politikusok nevetni kezdtek. Az eseményen Bill Clinton mellett Hillary anyja és lánya, Chelsea is jelen volt. A volt first lady komolyabb hangnemre váltva úgy fejezte be mondatát, hogy hálás férjének a gazdag élettapasztalatért.

Hillary Clinton 2008 januárjában, a Monica Lewinsky-affér 10. évfordulóján egy érzelmes tv-interjúban azt mondta, hogy sosem kételkedett férje szerelmében, még akkor sem, amikor az hűtlen lett hozzá.

Az új külügyminiszter hétfői eskütételekor arról is beszélt, hogy "bámulatos személyes utazást" tett, az élet furcsa utat jár be, és a politika még inkább". Mint mondta, korábban sem ő, sem Joe Biden alelnök nem gondolták volna, hogy előválasztási vetélytársukkal, Barack Obamával egy csapatban fognak dolgozni. Clinton a bibliára téve kezét mondta el az eskü szövegét, az eskütételt Biden vezette.

Névtelenséget kérő amerikai diplomaták megerősítették, hogy Clinton első külföldi útja - amely feltehetően a jövő héten kezdődik - a Távol-Keletre, az Egyesült Államok két fontos szövetségeséhez, Japánba és Dél-Koreába fog vezetni. Clinton valószínűleg elutazik Kínába és egy délkelet-ázsiai államba is.