Újabb republikánus minisztert jelöl Obama

Vágólapra másolva!
Judd Gregg szenátor a harmadik republikánus párti jelölt az új amerikai kormányban. A 61 éves szenátort a demokrata párti Barack Obama amerikai elnök a kereskedelmi miniszteri posztra szánja.
Vágólapra másolva!

Újabb, immár a harmadik republikánus párti minisztert jelöli a demokrata párti Barack Obama amerikai elnök kormányába: Judd Gregg szenátor a kereskedelmi miniszteri poszt várományosa.

A Fehér Ház hétfői közlése szerint Obama a New Hampshire-i szenátort szemelte ki a tárca élére. Eredeti jelöltje Bill Richardson új-mexikói kormányzó volt, aki azonban egy szövetségi vizsgálat miatt január elején visszalépett.

A 61 éves Gregg köztiszteletnek örvendő szenátor, eredményes közvetítő, a költségvetési bizottság rangidős republikánus tagja. Obama kedden jelenti be a jelölést, de a Fehér Ház egy névtelenséget kérő tisztviselője már előző nap közölte az információt.

Elemzők szerint Gregg jelölése fontos szerepet játszhat abban, hogy Obama erősítse a kétpártiság szellemét a törvényhozásban, különösen most, amikor a szenátusban napirenden van két évre szóló gazdaságösztönző törvénycsomagja (a múlt heti képviselőházi szavazáson az előzetes egyezetések ellenére egyetlen ellenzéki honatya sem támogatta a javaslatot).

Gregg úgynevezett pénzügyi konzervatív politikus hírében áll, akinek a hozzáértését mind a két párt soraiban elismerik. Tavaly szerepe volt a Wall Street megmentését célzó 700 milliárd dolláros mentőcsomag összeállításában, és egyike volt azon kevés republikánus szenátornak, aki megszavazta, hogy az Obama-kormány megkapja a mentőcsomag második felét.

Ha megerősítik jelölését, Gregg lesz a harmadik republikánus miniszter Obama 15 tagú kormányában, ahol már az ellenzéket képviseli Robert Gates védelmi miniszter és Ray LaHood, a közlekedési tárca vezetője.

Gregg előzetesen közölte a szenátus vezetésével és New Hampshire kormányzójával: csak akkor fogadja el a miniszteri jelölést, ha ezzel nem változik meg a szenátus összetétele, vagyis egy demokrata utód kijelölésével nem gyengül a Republikánus Párt helyzete (a megüresedő posztra az adott állam kormányzójának van joga kinevezni új szenátort).

A demokrata párti John Lynch kormányzó állítólag jelezte, hogy meghajol Gregg kívánsága előtt és republikánus politikust nevez ki a mandátum betöltésére. Amennyiben mégis demokrata szenátor váltaná Gregget, a demokraták elérnék a kritikus 60 fős többséget, amellyel le lehet küzdeni az esetleges ellenzéki obstrukciót, az úgynevezett filibusztert.