Pénzt szállíthat Gázába a Fatah mozgalom

Vágólapra másolva!
Fizetést adhat mintegy 70 ezer gázai alkalmazottjának a a Mahmúd Abbász elnök által vezetett Palesztin Hatóság, miután Izrael engedélyezte, hogy nagy mennyiségű készpénzt szállítson a rivális Hamász mozgalom által uralt övezetbe. A Hamász már tudott fizetést adni a saját embereinek, ami gyengítette a Abbász-kormány lehetőségeit az övezetben.
Vágólapra másolva!

Izrael csütörtökön engedélyezte, hogy gázai hadműveletének lezárása óta először készpénzt szállítsanak a Gázai övezetbe. Izraeli médiajelentések szerint mintegy 175 millió sékelt (33,5 millió eurónak megfelelő összeget) fognak Ciszjordániából az iszlamista Hamász mozgalom által ellenőrzött másik palesztin területre eljuttatni, hogy a Mahmúd Abbász vezette Palesztin Hatóság fizetést tudjon adni mintegy 70 ezer gázai övezeti alkalmazottjának.

Az összeg a megszállt Ciszjordániában Izrael által beszedett, és a Palesztin Hatóságot illető adókból származik. Az Ehud Olmert távozó miniszterelnök által jóváhagyott lépés ellen érvelt médiaértesülések szerint Ehud Barak védelmi és Cipi Livni külügyminiszter, attól tartva, hogy a pénzhez hozzáférhet az övezetet uraló Hamász radikális mozgalom.

Amióta az iszlamista mozgalom 2007 júniusában fegyveres puccsal átvette a hatalmat a 1,5 millió palesztin által lakott keskeny tengerparti sávban, a kiszorított Palesztin Hatóság addigi hivatalnokai a ciszjodrániai Rámalláhból kapták a fizetésüket, annak ellenére, hogy munkájuk megszűnt.

Izraelre hónapok óta nyomást gyakorolt Tony Blair, a közel-keleti kvartett különmegbízottja, a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap, hogy oldja fel a Ciszjordániából induló készpénzszállítások korlátozását. Álláspontjuk szerint ez a korlátozás aláásta a palesztin bankszektort, megnehezítette a gázaiaknak az alapvető szükségleti cikkek beszerzését és gyengítette a Nyugat által támogatott Abbász-kormány lehetőségeit a Hamász által uralt övezetben.

A Hamász már Izrael 22 napos offenzívája óta is tudott fizetést adni saját embereinek. Az Abbász kormányát vezető Szalám Fajjád miniszterelnök azonban a héten azt mondta, hogy ők ezt nem tudják megtenni az övezetben lévő pénzszűke miatt. Fajjád eredetileg 237 millió sékel átszállítását kérte Izraeltől, amely viszont nem adott magyarázatot arra, hogy miért küld ezúttal is kevesebbet a kért összegnél.

Csütörtökön az egyiptomi határőrség megakadályozta Ajman Tahát, a Hamász mozgalom szóvivőjét, hogy több mint 11 millió dollár és kétmillió euró készpénzzel térjen vissza a Gázai övezetbe. Taha az iszlamista mozgalom hatfős delegációjának tagjaként kairói tárgyalásaikról tért volna haza.