Nem adja ki a szlovák belügy a dunaszerdahelyi videót

Vágólapra másolva!
"Nem vagyunk videókölcsönző" - mondta Robert Kalinák szlovák belügyminiszter a novemberi dunaszerdahelyi focimeccs közben történt rendőri támadást rögzítő felvételekről. Bár Kalinák szerint birtokukban van a támadás jogosságát alátámasztó felvétel, azt nem kívánják bemutatni a nyilvánosságnak és a magyar félnek.
Vágólapra másolva!

"Létezik" - válaszolta Robert Kalinák szlovák belügyminiszter csütörtökön Pozsonyban arra a kérdésre, hogy van-e a szlovák rendőrségnek videófelvétele a novemberi dunaszerdahelyi focimeccs közben végrehajtott rendőri beavatkozásról. A parlamenti kérdések órájában Köteles László, a Magyar Koalíció Pártjának képviselője kérdezte a felvételről Kalinákot, bár választ csak a kérdés megismétlésekor kapott. Hiába létezik azonban a felvétel Kalinák szerintm, továbbra sem hajlandó azt nyilvánosságra hozni. "Nem vagyunk videokölcsönző" - válaszolta Kötelesnek.

A miniszter ugyanakkor azzal vádolta meg Kötelest, hogy bármiféle bizonyítékot is hozna nyilvánosságra a szlovák belügyi tárca, azt az MKP képviselője úgysem fogja elhinni. A szlovák rendőrség videófelvételét, amely állítólag a rendőrségi beavatkozás szükségességét bizonyítja, a magyar kormány is követeli Pozsonytól.

Köteles szerint ha van ilyen felvétel, azt a két parlament emberi jogi bizottságainak tervezett pozsonyi találkozóján le kéne vetíteni. A szlovák belügyminiszter ezt a felvetést azzal ütötte el, hogy "a rendőrség minden, az esettel kapcsolatos bizonyítékot átadott a magyar félnek és az ügyészségnek. Úgy vélem, hogy mindenki elegendőnek tartotta ezeket."

2008. november 1-jén a DAC Dunaszerdahely - Slovan Bratislava szlovák első osztályú focimeccsre rengeteg magyar szurkoló érkezett. A két csapat szurkolói és a rendőrök között már a meccs előtt összecsapások voltak, majd a mérkőzés alatt - az eddigi felvételek alapján minden indok nélkül - a rendőrök nekitámadtak a magyar drukkereknek. Összesen 31 embert állítottak elő, köztük 16 magyar állampolgárt. Tizenegyen megsérültek, köztük öt Magyarországról érkezett szurkoló.

A szlovák hatóságok a meccs után azt állították, van olyan videófelvétel a birtokukban, amely igazolja a rendőri fellépés jogosságát. "És bár a rendőrfőkapitány helyettese nyilvánvalóan nem rendelkezik azzal a videofelvétellel, amelyre mindjárt az első nap hivatkozott, újságírók is megerősítették, hogy a magyar 'szurkolók' garázdálkodtak" - állította később Brano Ondrus, a szlovák kormány sajtóosztályának vezetője a Slovo című hetilapban.

A szlovák belügyminisztérium a múlt héten nyilvánosságra hozott álláspontja jogszerűnek tartja a rendőri fellépést, és vizsgálata azt állapította meg, hogy a szurkolók követtek el törvénysértést. A DAC vezetősége ezt nyilatkozatban utasította vissza. Vádat eddig senki ellen sem emeltek. Draskovics Tibor magyar igazságügyi és rendészeti miniszter pénteken - miután Pozsonyban megbeszélést tartott szlovák kollégájával, Stefan Harabínnal - kijelentette: Pozsony és Budapest továbbra is eltérő módon ítéli meg a szlovák rendőrök szurkolók elleni fellépését a novemberi dunaszerdahelyi labdarúgó-mérkőzésen.

A két ország parlamentjének emberi jogi bizottságai hétfőn üléseztek volna Budapesten. A fő téma itt is a dunaszerdahelyi mérkőzés lett volna. Balog Zoltán, az emberi jogi bizottság fideszes vezetője azonban egy, a mérkőzésen készült videót akart levetíteni szlovák kollégáinak, akik erre kivonultak a teremből, és a tárgyalás félbeszakadt.