Szabadlábra helyezték a pakisztáni atombomba atyját

2009.02.06. 10:00

Kiengedték házi őrizetéből Abdul Kadír Hán pakisztáni atomtudóst, akit azért ítéltek el még 2004-ben, mert kiderült: nukleáris anyagokat és információkat adott el Iránnak, Észak-Koreának és Líbiának. A 72 éves, beteg tudós nemrég arra célozgatott, hogy a katonai vezetés, és az őt elítélő Pervez Musarraf akkori államfő is tudott az információk átadásáról.

A pakisztáni legfelsőbb bíróság pénteki döntése alapján visszanyerte szabadságát Abdul Kadír Hán atomtudós, a pakisztáni atombomba atyja. Hán 2004 óta házi őrizetben volt Pervez Musarraf akkori pakisztáni elnök parancsára, miután a tudós a televízióban bevallotta: igazak az ellene felhozott vádak, amelyek szerint nukleáris titkokat adott el Iránnak, Észak-Koreának és Líbiának. A vallomás nyomán Musarraf megkegyelmezett neki, így súlyos börtönbüntetés helyett csak házi őrizetre ítélték. A legfelsőbb bíróság bejelentését Hán ügyvédei is megerősítették.

A prosztatarákkal kezelt 72 éves tudós házi őrizete az utóbbi hónapokban enyhült. Találkozhatott barátaival, és interjúkat is adhatott a sajtónak az új, polgári kormány márciusi hatalomra jutása után. Hán nyilatkozataival alaposan feldühítette a hadsereget, miután arra tett utalásokat, hogy a nukleáris anyagok külföldre csempészéséhez köze volt a katonai vezetésnek, sőt Musarraf elnöknek is, aki egyben a hadsereg főparancsnoka volt.  

Iszlámábád szerint Abdul Kadír Hán ügye lezárult, de a nukleáris fegyverekkel kapcsolatos információk és anyagok terjesztését vizsgáló amerikai és nemzetközi szakértők még mindig kihallgatnák a pakisztáni atomtudóst. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség tavaly azt állapította meg, hogy Hán hálózata 12 különböző országban folytatott tevékenységet. Januárban az amerikai külügyminisztérium szankciókat rendelt el 13 magánszeméllyel és három magánkézben lévő céggel szemben, mert kapcsolatban álltak Hánnal.

KAPCSOLÓDÓ CIKK