A csehek szeretnék vendégül látni az EU és az USA tavasszal esedékes csúcstalálkozóját. Karel Schwarzenberg, a cseh külügy vezetője szerint ez pozitív jelzés lenne a kisebb uniós tagállamok felé Obama részéről. Guantánamói foglyokat viszont se a csehek, se a szlovákok nem látnának szívesen országukban.

Pozitív jelzés lenne a az Európai Unió kisebb tagállamai számára, ha Barack Obama amerikai államfő elfogadná azt a cseh javaslatot, hogy a tavasszal esedékes EU-Egyesült Államok csúcstalálkozót Prágában rendezzék meg. Karel Schwarzenberg cseh külügyminiszter pénteken mondta ezt Prágában, miután találkozott Miroslav Lajcák új szlovák külügyminiszterrel.

"Obama ezzel azt közölné, hogy Washington nemcsak az unió nagy tagállamait, de a kisebbeket is partnernek tekinti" -emelte ki a cseh diplomácia vezetője. Megjegyezte: az amerikaiak a cseh meghívásra egyelőre nem adtak egyértelmű választ. "Bízom abban, hogy ezt a jövő héten megtudom" - tette hozzá Schwarzenberg, aki egyben bejelentette, hogy  jövő héten az Egyesült Államokba utazik, és találkozik Hillary Clintonnal, az amerikai diplomácia vezetőjével.

Csehország az EU és az Egyesült Államok csúcstalálkozóját mint az unió soros elnöke szeretné megrendezni. "Számunkra ez nem presztízskérdés. Javasoltuk az amerikaiaknak, hogy nagyon pozitív lenne, ha Obama európai útja során az unió kisebb tagállamait is meglátogatná" - fejtette ki egy újságírói kérdésre válaszolva Schwarzenberg.

Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter, akinek új tisztségében ez volt az első külföldi munkalátogatása, kijelentette, hogy Szlovákia a prágai csúcs ötletét teljes mértékben támogatja.

Szóba került az Egyesült Államok guantánamói bázisán őrzött foglyok befogadásának a kérdése is, amire Washington kérte az Európai Uniót. A szlovák külügyminiszter szerint a témát előbb az Európai Unión belül kellene megvitatni és tisztázni, s csak azután kellene meghozni a döntést. "Szlovákiában a foglyok befogadása nincs napirenden" - jegyezte meg a miniszter.

Karel Schwarzenberg megismételte korábbi kijelentését, miszerint nem igen lát lehetőséget arra, hogy Csehország befogadjon valakit, mégpedig elsősorban jogi okok miatt. "Ha az Egyesült Államok részéről ilyen kérés elhangzik irányunkban, azt meghallgatjuk és megvizsgáljuk. Személyesen ennek nem igen örülnék" - mondta a miniszter.