Igent mondtak a svájciak az EU-s munkavállalókra

2009.02.08. 19:40

A svájci szavazók többsége igennel szavazott azon a népszavazáson, amelyet a román és a bolgár munkavállalók beengedéséről tartottak. A voksolás tétje nagy volt: ha a többség nemet mondott volna, a régebbi EU-tagok polgárai sem vállalhattak volna szabadon munkát, illetve a döntés felülírt volna egy sor, a svájciak és az unió közti kapcsolatokat megkönnyítő egyezményt.

A svájci szavazók a hétvégi népszavazáson az Európai Unió új tagországaira, Romániára és Bulgáriára is kiterjesztették a svájci munkaerőpiacra való belépés lehetőségét. Hivatalos adatok szerint a szavazók 59,6 százaléka támogatta Svájc uniós szerződéseinek kiterjesztését az új uniós tagországokra.

Svájc 26 kantona közül csak három kisebb németajkú kanton és az olasz nyelvű Ticino szavazott nemmel, a többi 22 kanton a megállapodás kiterjesztése mellett volt. Az előzetes várakozások szorosabb eredményt jósoltak, számos gazdasági tömörülés, a szakszervezetek és a Svájci Néppárt (SVP) a növekvő munkanélküliség, a tömeges keleti bevándorlás és a bűnözés elterjedésének veszélyére utalva a nem szavazatok mellett érveltek.

A kormány és a parlament többi pártja támogatta a megállapodás kiterjesztését. A népszavazás tétje volt ugyanis Svájcnak az unióhoz fűződő viszonya is. Ha az  állampolgárok nemmel szavaztak volna, ez automatikusan azt jelentette volna, hogy a korábban az uniós munkavállalókra kötött egyezmények is automatikusan semmisek és érvénytelenek lesznek.

A svájci parlament még tavaly a szerződések megújítása, valamint a bolgár és román munkavállalók beengedése mellett döntött, de az ellenzők elég aláírást gyűjtöttek egy népszavazás kikényszerítéséhez. Az eredeti megállapodást az EU-val - a svájci, illetve az uniós munkavállalás kölcsönös kiterjesztésére - 67 százalékos szavazati többséggel 2000-ben hagyták jóvá a svájci szavazók. Ezt azóta kiterjesztették a 2004-ben csatlakozott tíz tagországra is.

A megállapodásokhoz közvetlenül kapcsolódik hat további kétoldalú egyezmény - ezeket 1999-ben írta alá az EU és Svájc -, amelyek a kereskedelem, a légi és a közúti szállítás, a mezőgazdaság és a kutatások terén bontja le a kétoldalú korlátozásokat. A bolgár és a román munkavállalókra csak fokozatosan terjesztik majd ki az uniós megállapodás hatályát. A következő hét évben, 2016-ig bevándorlási korlátozásokat rendelhet el Svájc, amiket utána további 3 évre meghosszabbíthat.

Az Európai Unió cseh elnöksége közleményben üdvözölte a svájci népszavazás eredményét. Svájc polgáraihoz címzett gratulációban hangsúlyozták, hogy a népszavazás eredménye "kifejezte az EU-val való együttműködés folytatásának a szándékát a személyek szabad mozgására, az egyik alapvető európai szabadságjogra alapozva".

KAPCSOLÓDÓ CIKK