Kétszázhoz közelít az ausztráliai tűzvész halottjainak száma

Vágólapra másolva!
Hétfői adatok szerint már legalább 181 halálos áldozata van az Ausztráliában tomboló bozóttüzeknek. Az oltáson tízezer tűzoltó dolgozik, de várhatóan még napokba telik, mire meg tudják fékezni az erős szél miatt könnyen terjedő lángokat.
Vágólapra másolva!

A legfrissebb, hétfőn este közzétett rendőrségi adatok szerint Ausztráliában már legkevesebb 181 ember vesztette életét az ország délkeleti részén napok óta tomboló bozóttüzekben. A The Australian című napilap értesülése szerint a hatóságok attól tartanak, hogy a halálos áldozatok száma akár a 230-at is elérheti.

Eddig közel 750 lakóház és számos autó vált a tűz martalékává, és mintegy 3300 négyzetkilométernyi területet perzseltek fel a lángok. A leginkább érintett Victoria államban még mindig közel 30 helyen pusztít a tűz, és az erős, kiszámíthatatlan irányú szél miatt könnyen terjednek a lángok. Kinglake településen, ahol sok helyi meghalt, a túlélők magukból kikelve mondták el, hogyan semmisültek meg a házak. Kevin Rudd ausztrál kormányfő "tömeggyilkosságnak" nevezte a tragédiát egy televíziós nyilatkozatában.

Várhatóan még napokig eltart, mire meg tudják fékezni a tüzeket. Nehezíti az oltást, hogy a meteorológusok szerint a 45 Celsius-fok körüli perzselő hőség tovább fokozódhat. Az oltást 10 ezer tűzoltó végzi lankadatlanul, a munkálatokban repülőgépeket és helikoptereket is bevetnek.

A hatóságok közlése szerint a bozóttüzeket sok esetben gyújtogatás okozta. Kevin Rudd ausztrál kormányfő ezzel kapcsolatban megindultan "tömeggyilkosságnak" nevezte a tragédiát egy televíziós nyilatkozatban. Két embert - egy 31 éves férfit és egy 15 éves fiút - már vád alá is helyeztek szándékos gyújtogatás miatt.