Tömeggyilkosság a tűzvész az ausztrál kormányfő szerint

Vágólapra másolva!
Kevin Rudd ausztrál miniszterelnök tömeggyilkosságnak nevezte az országban a múlt hét közepe óta tomboló erdőtüzeket. A hatóságok szerint gyújtogatás miatt törhetett ki a tűzvész, amelynek legkevesebb 200 halottja van. A bozót tucatnyi helyen még mindig lángol, a tűzoltók dolgát a kánikula és erős szél nehezíti.
Vágólapra másolva!

Már 200 halottja van a lassan egy hete tomboló ausztráliai bozóttüzeknek - írja az MTI. Az Australian című lap ugyanakkor 230 áldozatról ír. A sebesültek száma 500, mintegy ezer otthon és rengeteg autó égett le a tűz által felperzselt 365 ezer hektáros területen.

A halottkémek időközben azonosítottak további ötven holttestet, amelyeket eddig még nem vettek fel a hivatalos veszteséglistára - mondta John Brumby, Victoria állam miniszterelnöke. "A végső mérlegben igen jelentős, kétszáznál nagyobb szám szerepel majd" - tette hozzá.

Az elszenesedett vidéket mentőcsapatok kutatják át - számol be a BBC. Christine Nixon Victoria állam egyik rendőrtisztje szerint a kutatás rendkívül alapos, "útról útra, házról házra" haladnak. Egy százfős rendőri egység nyomok után kutat, hogy azonosíthassa, kik lobbantották fel a lángokat. Az ausztrál hatóságok gyanúja szerint ugyanis gyújtogatás előzte meg a bozóttüzet. Az MTI arról ír, hogy eddig két embert gyanúsítanak - egy 31 éves férfit és egy 15 éves fiút -, de Melbourne-től keletre is találtak értékelhető nyomokat. Robert McClelland főügyész kijelentette: emberölés miatt kívánnak majd vádat emelni a gyanúsítottakkal szemben.

Danny Moloney, a nyomozócsoport vezetője kedden közölte, hogy hamarosan bemutatják egy újabb feltételezett gyújtogató fantomképét, aki a gyanú szerint az egyik - 21 halálos áldozatot követelő - tűzvészért felelős.

A helyzet még mindig kritikus, legalább tucatnyi helyen lángol a növényzet, négyemeletes lángokat gerjeszt az igen erős szél, és a 45 fokos hőhullám csak fokozódik. Tízezer tűzoltó küzd a lángokkal, repülőket és helikoptereket is bevetnek a megsegítésükre.

Az MTI szerint Kinglake településen rengetegen meghaltak, többen úgy élték túl a lángok pusztítását, hogy beugrottak medencéjükbe vagy víztározójukba. Sokan menekülés közben autójukban hunytak el az utakon is átcsapó lángokban.

Döbbenet és újjáépítés

Kevin Rudd miniszterelnök egy televíziós interjúban "tömeggyilkosságnak" nevezte a történteket - írja az MTI. "Egyszerűen eláll a szavunk attól a gondolattól és lehetőségtől, hogy ezeket a tüzeket előre megfontoltan gyújtották meg. Járjunk el a nemzet e befejezetlen ügyében és szálljunk szembe ezzel a gonosz dologgal" - mondta Rudd.

Az ausztrál kormány az újjáépítésre 15 millió dollárt (2,24 milliárd forintot) különített el. "Tégláról téglára, iskoláról iskolára" fogják Victoria állam e részét felépíteni a romokból" - mondta Rudd. Az ausztrál Vöröskereszt közben felszólította az embereket, hogy véradással, adakozással és ruhák felajánlásával segítsenek a bozóttüzek menekültjein. A Vöröskereszt szervezi az eltűnt emberek felkutatását is.

A február 7-én, szombaton kitört erdőtűz az eddigi legsúlyosabb Ausztrália történelmében. Mostanáig az 1983-as "hamvazószerdai" tűzvész számított a legnagyobbnak. A Victoria és Dél-Ausztrália államokban pusztító tűzvész 75 ember életét követelte akkor. A második legsúlyosabb erdő- és bozóttűz az 1939-es "fekete péntek" volt, amikor 71 áldozatot szedtek a lángok.